REVIEW

Van Morrison - Tupelo Honey

Jan de Jeu | 16 juli 2009

De Noord-Ierse zanger Van Morrison heeft enkele jaren in Woodstock, Vermont op het Amerikaanse platteland gewoond. Zijn uit 1973 stammende album Tupelo Honey verwijst naar die tijd. Dat is al meteen duidelijk op de cover van de lp waarop hij lopend over een bospad zijn op een paard gezeten (toenmalige) vrouw Janet Planet begeleid.

Van Morrison - Tupelo HoneyTwee andere foto’s tonen hem in een wat onwennige houding op een houten omheining van wat vermoedelijk een ranch is. Hij mag dan Europeaan zijn, dit album heeft duidelijk Amerikaanse invloeden. Een honky tonk piano, country gitaren etc.

Zelfs het Schotse I Wanna Roo You, overigens één van de betere songs hier, klinkt daardoor enigszins ontheemd. De stem blijft echter onvervalst die van ‘Van The Man’. Ook als hij het titelnummer zingt dat samen met You’re My Woman tot de fraaiste liefdessongs van Morrison behoren.

De enige overdubs op dit album zijn de backing vocals en de horns. De rest is na een aantal repetities live opgenomen. Voor mij had Van’s stem wat prominenter in de mix mogen staan. Nu klinkt hij in vergelijking met de instrumenten af en toe net wat te veraf. De persing is evenwel mooi stil en de mp3 luisteraar kan gratis het album downloaden.


EDITORS' CHOICE