REVIEW

L`enfant endormi

Jan Luijsterburg | 03 juli 2009

Gezinshereniging van gastarbeiders is nog altijd een omstreden kwestie. De Belgisch-Marokkaanse filmmaakster Yasmine Kassari laat zien hoe het leven van de achterblijvers er uit ziet als de mannen vertrekken. De tragedie van het wachten wordt op een poetische, sprookjesachtige wijze verbeeld.

L`enfant endormiDe film begint van achter een wit doek. Het is het bruidsgewaad van Zeinab. Volgens de traditie zit ze de bruiloft in stilte uit terwijl de mannen feest vieren. De bruidegom vertrekt de volgende dag naar Spanje, net als de man van Halima.

Het landschap is schitterend, maar dor. Vroeger was dat anders, toen werd het land nog geïrrigeerd en bewerkt. Dat gaat niet als de mannen wegtrekken naar Europa. Zeinab laat, als ze merkt dat ze zwanger is, de foetus ‘in slaap’ brengen, via een magisch ritueel. Kan ze het weer verder laten groeien als haar man terug komt. De zeldzame berichten die ze krijgt zijn er alleen op gericht haar in het gareel te houden, van enige affectie is geen sprake. Het is een hard leven. Ook Halima wordt hard teruggefloten als ze zich wat al te frivool dreigt te gedragen.

Rest niet anders dan te wachten. Dit wordt prachtig verbeeld in weidse shots van cameraman Yorgos Arvanatis (bekend van zijn werk met Theo Angelopoulos). Gelukkig is er humor. De vrouwen blijven ondanks de omstandigheden vitaal, waarbij de tegendraadse blinde grootmoeder als voorbeeld fungeert.

L`enfant endormi

L`enfant endormi is een trage film, maar dat is erg functioneel in een film waarin wachten centraal staat. Het sprookje heeft een sterke boodschap en stelt een belangrijk dilemma aan de orde. Bovenal is het een ode aan de overlevingskracht van vrouwen in een prachtig land dat tragisch in de steek gelaten wordt.

De DVD bevat als extra een mooi portret van de regisseuse, waarin ze afwisselend in haar beide thuislanden geïnterviewd wordt.

Aanvullende informatie:
Belgie, Marokko, 2004
Speelduur: 95 minuten
Regie en scenario: Yasmine Kassari
Productie: Jean-Jacques Andrien
Montage: Susana Rossberg
Camera: Yorgos Avanitis
Muziek: Koussan Achod, Armand Amar, Lévon Minassian
Art direction: Abdelkader Abdessamie
Met: Mounia Osfour, Rachida Brakni, Nermine Elhaggar, Fatna Abdessamie, Khamsa Abdessamie, Issa Abdessamie, Mimoun Abdessamie
Extra: Making of (27 minuten, Engels ondertiteld)
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Distributie: Filmmuseum


EDITORS' CHOICE