REVIEW

Seasick Steve - I Started Out With Nothin and I Still Got Most Of It Left


Jan de Jeu | 10 juli 2009

Wanneer je als bluesmuzikant authentiek over wil komen dan werkt niets zo goed als een portie echte pure ellende in je eigen voorgeschiedenis. Dat bewijst Steve Wold, beter bekend als Seasick Steve, maar weer eens met deze geweldige lp.

Seasick Steve - I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It LeftOp te jonge leeftijd door zijn stiefvader letterlijk het huis uitgeslagen, zwierf hij langs de zelfkant van de maatschappij, leefde hij het leven van een vagebond en hield hij zich zelfs bezig met zaken die niet altijd het daglicht konden verdragen. Daarnaast speelde hij samen met enkele groten van de blues.

Dat leverde hem echter pas wat op toen hij de zestig al gepasseerd was. Hij moest wachten tot het moment dat Jools Holland hem in zijn show op liet treden. Pas toen kreeg het label Warner Music belangstelling en dit is zijn eerste album bij deze grote maatschappij.

Gelukkig heeft hij zijn pure, rauwe klank niet verloren en klinkt hij nog steeds alsof hij vanmorgen nog illegaal meegelift is met een goederentrein. Ook al wordt hij dan nu in het openingsnummer bijgestaan door de soulvolle zang van warme vrouwenstemmen en begeleidt KT Tunstall hem op gitaar in Happy Man.

Zelfs Nick Cave en zijn Grinderman zijn aanwezig in Just Like A King. Maar het is Steve die (terecht) schittert en duidelijk laat horen dat hij geniet van deze late erkenning. Zingend, grommend en de teksten toelichtend. Rammend op zijn gitaar en stampend op zijn Mississippi drum machine! How basic can you get.

EDITORS' CHOICE