REVIEW

The Band - The Band

Jan de Jeu | 09 april 2009

De Canadees/Amerikaanse rockband The Band debuteerde in 1968 met hun album Music From Big Pink en maakte daarmee een verpletterende indruk. Voor velen is deze eersteling onovertroffen maar voor mij is de uit 1969 stammende opvolger The Band, vanwege de bruine hoes ook wel ‘The Brown Album’ genoemd, ‘the record to own’.

The Band - The BandDe door Robbie Robertson geschreven songs zijn hier van een nog hoger niveau en de bandleden zijn nog beter op elkaar ingespeeld. Dit is country rock zoals het gespeeld en gezongen moet worden. Met vijf uitmuntende solisten die tezamen uitstijgen boven hun individuele kwaliteiten en daarmee zichzelf de naam The Band aan kunnen meten zonder dat daarbij sprake is van ook maar het geringste spoortje hoogmoed.

Met ‘all time favorites’ als Rag Mama Rag; rock met een mandoline, een fiddle en een ragtime piano. Heerlijk! Of het overbekende The Night They Drove Old Dixie Down. Of het funky King Harvest, of… O, what the heck, het zijn allemaal geweldige songs!

De pure opname en de gelimiteerde audiof ele 180 gram zware persing maken dat de stemmen en de instrumenten ruw en ongepolijst in al hun ruige rauwheid bij de luisteraar binnenkomen.


EDITORS' CHOICE