REVIEW

The Police - Synchronicity

Jan de Jeu | 09 april 2009

Synchronicity is niet uitsluitend de term die Carl Gustaf Jung gaf aan het fenomeen van gebeurtenissen die onbedoeld op dezelfde tijd voorkomen. Het is tevens de titel van het vijfde en laatste studioalbum dat de Britse band The Police in 1983 uitbracht.

The Police - Synchronicity Sting was in die tijd erg onder de indruk van de schrijver Koestler in wiens werk het gedachtegoed van Jung voorkwam. Synchronisity lijkt in niets op de eerste drie albums van de band. De oude op reggae en new wave gebaseerde sound is verdwenen en het is eerder een overgangsalbum tussen nummer vier, Ghost In The Machine met zijn jazzy blazers en synthesizer klanken, en het eerste solowerk van Sting.

Hij is ook degene die de sterkste stempel drukt op dit afscheidsalbum van de drie. Hoewel Every Breath You Take de onbetwist grootste hit is, staan er enkele nummers op die in mijn oren zeker zo interessant zijn. Met uitzondering van Synchronicity  en Synchronicity II (met z’n prachtige gitaar riffs) staan ze allemaal op kant twee van deze goed klinkende re-issue op 180 gram vinyl. King Of Pain, Wrapped Around Your Finger en misschien nog wel de mooiste van allemaal, het door Paul Bowles’ boek ‘The Sheltering Sky’ geïnspireerde langzame, jazzy Tea In The Sahara.

Een prachtig tijdsdocument waarvan alleen kant twee de aanschafprijs al meer dan waard is.


EDITORS' CHOICE