REVIEW

Nederlands Blazers Ensemble – MIJN GOD!


Jan Luijsterburg | 19 maart 2009

Op tradities moet je je klok gelijk kunnen zetten. Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble is zo’n traditie. Niet alleen tijdstip, kwaliteit, verrassende samenstelling en aankleding zijn ieder jaar gelijk of gelijksoortig. Ook de registratie in de vorm van een digipackje met een CD en een DVD heeft al jaren een vaste vorm.

Nederlands Blazers Ensemble – MIJN GOD!Verbindend thema is dit keer de godsbeleving in alle denkbare uitingsvormen. Verwacht geen EO, het NBE is en blijft een bijzonder werelds clubje. Als altijd zijn er clownerie met bonte verkleedpartijen en gasten vanuit verschillende culturele achtergronden, dit keer allemaal afkomstig uit de Bijlmer. Natuurlijk zijn er ook weer de vier winnaars van de jaarlijkse compositiewedstrijd voor jeugdigen, die middels korte, grappige interviews geïntroduceerd worden en hun werk in schitterende arrangementen met de blazers vertolken.

Dit alles afgewisseld door serieus blaaswerk, oud en nieuw, van klassiek tot jazz, maakt allemaal niet uit. Prachtig verstilde muziek van Purcell op luit en hobo, de mij onbekende Renaud Garcia-Fons en jazzbassist Charlie Haden. Daar tegenover bijvoorbeeld een energiek knalnummer van Steve Martland; de veelzijdigheid van het NBE kent geen grenzen. Andere bestaande stukken krijgen een drastische metamorfose, zoals het befaamde Adagietto uit Mahler’s vijfde dat ontaardt in een bak freejazz takkeherrie. Het Hallelujah koor van Händel wordt ook zeer vrij bewerkt. Er is tegen het eind een doldrieste door Willem van Merwijk samengestelde Godpourri waar in kerkstijl gezongen wordt ‘Heer, ik kom alleen maar hier voor de muziek’. Zo is het maar net.

Op de achtergrond zijn tijdens het concert beelden te zien van iemand die tegen een Bijlmerflat klimt. Aan het eind is hij boven, pakt de klaarstaande tuba en begint aan de Hymn to Freedom van Oscar Peterson. Het NBE valt op het podium in, waarom de gedragen melodie aanzwelt tot een grootse finale met ballonnenzee.

De CD bevat alle muziek van het concert, op de DVD zijn daarnaast ook de aankondigingen te horen. Leuke extra op de DVD is een verslag van de voorselectie van de jonge componisten, in hun samenwerking met het ensemble bij het arrangeren van de eigen werken. Respectvol worden ideeen getoetst en uitgewerkt, waarbij de jongelingen zich zeer zelfbewust tonen. Een soort X-factor voor componisten, hartstikke boeiend en interessant. Ook online te bekijken (www.jongnbe.nl).

Zo verrassend, ieder jaar weer, je zou het bijna gewoon gaan vinden. In die paradox ligt het enige mogelijke gevaar achter de succesformule van het nieuwjaarsconcert.

Aanvullende informatie:

CD: 23 tracks, speelduur 72:39
DVD: speelduur concert 92 minuten, documentaire Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 25 minuten
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: NBELive / Vara 


EDITORS' CHOICE