REVIEW

America - America

Jan de Jeu | 26 maart 2009

Dewey Bunnell, Gerry Beckley en Dan Peek. Zoons van in Londen gelegerde Amerikaanse militairen en Engelse moeders. Zo naast elkaar gezet zeggen deze namen u misschien niets. Tezamen vormen zij echter de groep America en dan moet er iets beginnen te dagen. Alhoewel, misschien heeft u de titel A Horse With No Name nodig alvorens u er enige associatie mee heeft.

America - AmericaIn de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd hun gelijknamige lp America - geproduceerd door Cliff Richard’s gitarist Ian Samwell - pas een platina hit nadat het album ten tweeden male uitgebracht was met daarop ook de toevoeging van dit nummer.

Indertijd werden de drie heren afgedaan als klonen van Crosby, Stills, Nash & Young en inderdaad ligt hun muziek in het verlengde van dit illustere viertal. Desalniettemin is het mijns inziens niet terecht om deze groep te degraderen tot een kopie van een internationaal bekende groep als C,S,N&Y. In mijn oren klinkt dit drietal instrumentaal incidenteel zelfs beter met hun gebruik van zowel 6 als 12 string acoustic guitar.

Dat zij ook prachtig harmonieus kunnen zingen bewijzen ze in meerdere songs, waaronder Never Found The Time. Mijn persoonlijke favoriet is en blijft I Need You met Gerry op piano, bas en lead vocal, Dan op electrische twaalf-snarige gitaar, Dewey op zes-snarige akoestische gitaar en Dave Atwood op drums.

De op half speed geremasterde versie die nu door Warner Bros op 180 gram vinyl aangeboden wordt biedt een geluidskwaliteit die niet eerder hoorbaar was.


EDITORS' CHOICE