REVIEW

James Taylor - Mud Slide Slim


Jan de Jeu | 19 maart 2009

Het uit 1971 daterende derde album Mud Slide Slim And The Blue Horizon van James Taylor sleepte twee Grammy’s in de wacht. Eén voor Best Pop Vocal Performance en één voor Best Song Of The Year, het door Carole King geschreven You’ve Got A Friend. De backing vocal in deze song is van Joni Mitchell terwijl Carole hier, net als op de rest van het album, te horen is op piano.

James Taylor - Mud Slide SlimVerreweg de meeste van de dertien composities zijn van James zelf en tezamen geven zij vorm aan misschien wel het sterkste album van deze bluesy singer songwriter die zichzelf begeleidt op akoestisch itaar.

Zijn eigen kracht komt het sterkst naar voren in de songs You Can Close Your Eyes en Isn’t It Nice To Be Home Again waarin alleen zijn stem en gitaar te horen zijn.

In de overige songs - sommige melancholiek, anderen eerder introspectief of bevrijdend van karakter - wordt hij smaakvol begeleid door piano, bas, elektrische gitaar, percussie-instrumenten, The Memphis Horns, tamboerijn, fiddle of spaarzaam ingezette drums. Een album van prachtige melodieuze en lyrische schoonheid dat mooier wordt naarmate je het vaker beluisterd.

Uiteindelijk groeit het uit tot zo’n standard dat jaar in jaar uit op gezette tijden als vanzelfsprekend zijn weg naar je draaitafel blijft vinden. Klankmatig is de nieuwe 180 gram versie boven alle eerdere persings verheven en een absolute aanrader.


EDITORS' CHOICE