REVIEW

Jackie McLean - Jackie’s Bag

Jan de Jeu | 12 maart 2009

Analogue Productions, het label van Acoustic Sound dat eerder de fraaie Fantasy 45 Series uitbracht, zet in 2008 25 jazz re-issues van het fameuze Blue Note label op de markt. Het gaat om 45 RPM Limited Edition dubbel lp sets waar de ware liefhebber van zal smullen. Onder andere omdat, door het album over twee lp’s te spreiden, alleen het buitenste deel van de lp kant gebruikt wordt en het meer vervorming genererende midden dus ongebruikt blijft.

Jackie McLean - Jackie’s BagNeem nu bijvoorbeeld Jackie McLean’s Jackie’s Bag - zijn debuutalbum bij Blue Note - dat momenteel mijn draaitafel monopoliseert. Elke lp bevat op kant A twee nummers en op kant B slechts één nummer en gelooft u me, dat is goed te horen.

In dit geval gaat het overigens ook nog om twee verschillende, ongeveer anderhalf jaar uit elkaar liggende opnamesessies, met elke keer een iets andere bezetting. Jackie spreidt zijn eigen, urgent klinkende ruwe sound ten toon. Zijn unieke, messcherpe geluid heeft sommige kenners ertoe aangezet om zijn spel te bestempelen als ‘vals’ maar in mijn oren is dat beslist niet zo.

Oordeel zelf en geniet van met name de tweede lp waarop Tina Brooks te horen is op tenor sax in een fraaie solo gedurende Isle Of Java.


EDITORS' CHOICE