REVIEW

John Mayall plays John Mayall


Jan de Jeu | 06 maart 2009

John Mayall is typisch zo’n artiest die je live moet horen. Pas dan komt zijn rauwe stem volledig tot zijn recht. Velen mogen hem dan uitsluitend zien als de man wiens band ‘The Bluesbrakers’ een perfecte kweekvijver was voor aankomend bluestalent, de realiteit gebiedt te zeggen dat hij in het begin van de zestiger jaren één van Great Britain’s belangrijkste drijvende krachten achter de blues revival was.

John Mayall plays John MayallDat wordt op geen enkel album beter duidelijk gemaakt dan op zijn allereerste vinyl schijf; het uit 1965 daterende, voor het overgrote deel in de vooraanstaande Londense R&B club Klooks Kleek live opgenomen ‘John Mayall plays John Mayall’.

De in totaal vijftien nummers - die helaas niet over vier maar over twee lp kanten verdeeld zijn - zijn voor een groot deel geschreven door Mayall en later uitgegroeid tot grote hits. De mono opname benadrukt nog eens extra de intensiteit van het optreden met een Mayall die voortdurend communiceert met het enthousiaste publiek.

Voor een deel bestaat dat uit de ‘nice Young chicks’ waar hij I Need Your Love aan opdraagt. Samen met Crocodile Walk het muzikale hoogtepunt van de lp. Het monobeeld van de heldere opname mag dan klein zijn, de muzikale impact is groots!

EDITORS' CHOICE