REVIEW

Ella Fitzgerald - Sings The Harold Arlen Songbook


Jan de Jeu | 24 december 2008

Er is minimaal één aspect waarop de CD het nooit zal winnen van de LP; het artwork. Ook deze dubbel LP is daar weer een subliem voorbeeld van. Allereerst heeft de cover een mooie afdruk van Matisse’s ‘Drawing Of Woman’s Head’ op een formaat dat iedere CD doet tandenknarsen. Maar wie het album openklapt ziet aan de rechterzijde een boekwerk dat in prachtige foto’s en exquis lay-out verhaalt over zowel de zangeres als de componist, waarna besloten wordt met per nummer een beschrijving waarin uitgeweid wordt over dat specifieke stukje muziekgeschiedenis.

Ella Fitzgerald Sings The Harold Arlen SongbookEn dus niet in niet te lezen klein priegelwerk maar gewoon in lettertypes van normale ‘leesbare’ grootte. U heeft het inmiddels begrepen; ik ben een LP man. Zeker wanneer het gaat om het opnieuw uitbrengen van kostbaarheden uit de schatkamers van een roemrijk traditioneel label als Verve met zijn opnames van onschatbare waarde. Speakers Corner Records is één van de kleine audiofiele labels die met een niet aflatende ijver en doorzettingsvermogen er steeds weer in slagen om die oude schatten bereikbaar te maken voor moderne klankbewuste audiofielen.

De serie Ella Fitzgerald songbooks op Verve zijn legendarisch, zowel in de originele uitvoering als in die van de re-issues op het Duitse label. Eigenlijk geef ik persoonlijk de voorkeur aan de re-issues. De persing is zoveel beter dan bij de originele exemplaren het geval is. Achtergrondruis is beperkt tot een absoluut minimum en het lijkt alsof bij het ‘verdoeken’ van de opnamen een voile opzij geschoven is waardoor eerst nu het volle licht op de weergave gericht kan zijn. Al deze superlatieven gelden onverkort voor het songbook van Harold Arlen waarbij Ella bijgestaan wordt door het orkest van Billie May, de man die ook verantwoordelijk is voor de arrangementen.

We praten hier over opnamen uit 1960 en 1961 en Ella is geweldig bij stem in deze periode. Dat Arlen’s composities zich perfect leenden voor de jazz scene bleek in de periode dat hij als pianist en musical producer vorm gaf aan de shows van de fameuze Cotton Club. Luister naar selecties als ‘Let’s Fall In Love’, Stormy Weather’, ‘That Old Black Magic’, ‘I’ve Got The World On A String’, ‘It’s Only A Paper Moon’, ‘One For My Baby’ en ‘Over The Rainbow’ en u zult zich afvragen hoe u zo lang zonder deze geweldige nummers heeft kunnen leven. Een heerlijke manier om kerst 2008 door te brengen. In elk geval voor mij. Ik ga vast hout hakken voor de open haard.


Aanvullende informatie:
Format: Dubbel LP op 180 gram vinyl.
Label: Speakers Corner Records re-issue (Original Verve V6-4046-2)


EDITORS' CHOICE