REVIEW

Jamie Lidell – JIM


Jan de Jeu | 11 december 2008

Jamie Lidell is een blanke, in Berlijn levende Engelsman die klinkt als een kruising tussen pakweg Prince, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Afkomstig uit de wereld van techno en dance legde Jamie op zijn vorige album Multiply de link naar soul en funk. Op Jim is hij te horen in tien songs die voortbouwen op die succesplaat.

Jamie Lidell - JIMNog steeds werkt hij met elektronica - niet voor niets was hij lid van Super Collider - maar nog meer dan voorheen is ditmaal zijn opmerkelijke stem op de voorgrond geplaatst. De gospelachtige openingsmelodie Another Day maakt dat meteen duidelijk. Traditionele kenmerken worden in het daaropvolgend Wait For Me en Out of My System toegevoegd in de vorm van respectievelijk backing vocals en handgeklap terwijl All I Wanna Do een heerlijke ballad is. Kant A sluit af met Little Bit of Feel Good, een lekker funky stuk.

Op de B kant wordt alles nog eens dunnetjes overgedaan, te beginnen met Figured Me Out dat qua energie doet denken aan Out of My System. Alle nummers hebben eenzelfde vrolijk makende aanstekelijke vlotheid. Een kenmerk dat ten einde komt bij het laatste nummer Rope of Sand, de tweede ballad van dit album. Want helaas is deze song van een veel minder niveau dan All I Wanna Do.

Ondanks dat kleine minpuntje al met al dus een geweldige plaat van heer Lidell. Zelfs toegankelijker dan Multiply en uitermate geschikt voor liefhebbers van mainstream motown soul.

EDITORS' CHOICE