Een grote Jamo-doos wordt op de redactie binnengedragen. Bij nadere beschouwing blijkt er een complete 2.1 entertainmentset in te zitten, bestaande uit de DMR 45 DVD Receiver, de SUB 200 subwoofer en de A102 satellieten. In een tijd van steeds complexer wordende surroundsets groeit ook de behoefte aan no-nonsense apparatuur die, praktisch zonder de gebruiksaanwijzing te bekijken, in enkele minuten aangesloten en spelend kan zijn. En dit is zo`n plug-en-play setje, met een paar aardige extra mogelijkheden die tot nu toe aan aanmerkelijk duurdere sets leken te zijn voorbehouden.
Zoals het een goede alles-in-één set betaamt zijn de afmetingen bescheiden. Wie kiest voor een oplossing als deze zit niet te wachten op apparatuur van het formaatje vliegdekschip. De DMR 45 DVD Receiver meet 32 bij 26,5 bij 9 centimeter (BxDxH), en is daarom eenvoudig te plaatsen. De satellietluidsprekers in deze set zijn fraai van vorm, gemaakt van metaal en zeer compact. Het vooraanzicht meet slechts 9 bij 9 centimeter, met een afgeronde achterkant en een meegeleverde muurbeugel waarmee ze kunnen worden opgehangen. Ze zijn leverbaar in zwart en wit hoogglans, wat voor een chique uitstraling zorgt. De SUB200 subwoofer is veruit het grootste onderdeel van deze set, maar dat zegt meer over hoe compact de rest is, want hij is 33 centimeter hoog, 23 centimeter breed en 43 centimeter diep. Voor een sub valt dat reuze mee, zeker als er een 200 watt versterker aan boord is die de 8 inch lange-slag woofer aanstuurt.
Opstellen
Vanwege de eenvoud van het ontwerp, en het geringe aantal meegeleverde onderdelen steek ik mijn hand er voor in het vuur dat iedereen de set binnen een kwartier aan de praat kan hebben. De meertalige gebruiksaanwijzing is vrij summier, maar dat is eigenlijk geen probleem. Alles wat je moet weten om meteen aan de slag te kunnen staat er in. De luidsprekeraansluitingen op de receiver zijn van het indrukken-en-kabeltje-erin-steken type, en laten geen spades of banaanstekkers toe. De meegeleverde luidsprekerkabel is naar mijn mening echt te dun. Weliswaar erg soepel en goed weg te werken, maar de koper zou er verstandig aan doen om enkele tientjes extra te investeren in betere (lees vooral: dikkere) luidsprekerkabel. Een kabeldikte van 1,5 mm² lijkt me wenselijk én haalbaar met de draadklemmen op de receiver. De aansluitingen op de satellieten zijn ook van het klem-type, die door hun slimme plaatsing eenvoudig met één hand te bedienen zijn. Terwijl men de satelliet vasthoudt kan men met twee vingers knijpen, en met de andere hand de kabel invoeren.
Omdat de satellieten met een eigen muurbeugeltje worden geleverd is het ophangen ervan een fluitje van een cent. Hou er echter rekening mee dat de beugeltjes wel een horizontale beweging toestaan, maar geen verticale. Daardoor zijn ze beperkt te richten. Voor een optimale beleving kunt u de satellieten het beste op oorhoogte of iets daarboven plaatsen.
De Subwoofer heeft zowel high-level inputs - waarop u luidsprekerkabels op kunt aansluiten die vanaf een versterker komen - als twee line-inputs die gewoonlijk door de subwoofer-uitgang van een a/v versterker worden gevoed. De line-level input is dubbel uitgevoerd voor als u de subwoofer wilt aansturen met de secundaire line-level uitgang van een stereo voorversterker – wanneer u bijvoorbeeld monitorluidsprekers in het laag wilt ondersteunen (de SUB200 is namelijk ook los te koop).
Over de opstelling van subwoofers bestaan een paar misverstanden, waarvan ik de grootste niet onvermeld wil laten. Als er serieus naar muziek moet worden geluisterd is het namelijk aan te raden om de subwoofer toch echt ergens in de buurt van de satellieten te plaatsen, liefst aan dezelfde kant van de ruimte, en dan ook nog ook nog met enige `ademruimte` er omheen. Een subwoofer achter een gordijn of achter de bank plaatsen oogt misschien beter, maar klankmatig levert het vaak minder fraaie resultaten op. Helaas lukt dat niet altijd, en moet er geïmprovisserd worden. Bijvoorbeeld door wat te spelen met de fase (die op de SUB200 traploos regelbaar is van 0 tot 180 graden). Het kost soms enige inspanning tot het beste resultaat bereikt is, maar ga daar beslist even goed voor zitten, want het verschil kan groot zijn.