REVIEW

The Larry Coryell Organ Trio - Impressions

Jan de Jeu | 04 december 2008

Gitarist Larry Coryell is met name bekend als één van de grondleggers van de fusion. Veel fusion liefhebbers zullen zich bij het horen van de nieuwe sacd ‘Impressions’ mogelijk de vraag stellen of zij zitten te wachten op de zoveelste fusion schijf van deze excellente muzikant.

The Larry Coryell Organ Trio - ImpressionsMet name voor hen is het van belang te weten dat het ditmaal om een opname van het nieuwe Larry Coryell Organ Trio gaat. Beïnvloed als hij in het begin van zijn carrière is geweest door werk van onder andere het Wes Montgomery Trio met organist Melvin Rhyne en het Grant Green trio met organist Larry Young moet deze nieuwe schijf gezien worden als een terugkeer naar Larry’s muzikale roots.

Hij heeft zich verzekerd van de medewerking van Paul Wertico en Sam Yahel. Wertico, die achttien jaar lid was van de Pat Metheney Group, speelt inmiddels alweer vijf jaar samen met Coryell en geldt als één van de beste drummers ter wereld. Yahel is de zeer getalenteerde organist wiens ster snel rijzende is aan het New Yorkse jazzfront.

Naast de drie eigen composities - twee van Coryell en één van Wertico - zijn er zes standards die door het trio hernieuwd tot leven komen. Daaronder een heerlijke relaxte versie van Embraceable You met prachtig brushwerk en een melodieuze improvisatie op orgel, het mid-tempo uitgevoerde Come Rain Or Come Shine met een door Wes Montgomery geïnspireerde Coryell en het up-tempo Impressions van John Coltrane.

De met één microfoon gemaakte Chesky opname geeft de gedurende de sessie opgetreden dynamiekverschillen fraai weer en klinkt daardoor puur en ‘live’.


EDITORS' CHOICE