REVIEW

Gergely Boganyi - Frederic Chopin The Complete Nocturnes

Jan de Jeu | 04 december 2008

Wie tijdens het surfen over het internet op Gergely Bogányi ‘s internetsite - www.boganyigergely.hu - arriveert, hoort de klanken van Chopin’s Nocturne no. 2 in Eb major Opus 9 (1830/31).

Gergely Boganyi - Frederic Chopin The Complete NocturnesDezelfde nocturne, maar dan in een fraaiere uitvoering, staat op de hybride dubbel sacd ‘Frédéric Chopin The Complete Nocturnes’ uitgebracht op het Stockfi sh label. Eenentwintig nocturnes gespeeld door de beroemdste, inmiddels 34-jarige, Hongaarse pianist van zijn generatie die als jongste uitvoerende ooit de meest prestigieuze Hongaarse prijs, de Kossuth Prize, won op dertigjarige leeftijd.

Opgenomen op twee avondlijke sessies - wat op zich een prestatie van formaat is - door Günter Pauler en gemastered door Hans-Jörg Maucksch. Toen ik deze schijf in handen kreeg, was mijn eerste reactie; wie zit er nu te wachten op de zoveelste uitvoering van deze nocturnes?

Maar wie de genoemde nocturne no.2 op de sacd beluistert wordt gegrepen door het heldere, elegante, van een diep doorvoelde betrokkenheid met Chopin’s werk getuigende spel van deze Hongaarse pianist. Niet eerder hoorde ik deze nocturne met zoveel zeggingskracht uitgevoerd worden. De klank van de grote Fazioli F 308 Grand Piano is prachtig gevangen en wordt excellent gereproduceerd op de digitale schijf. Een onverwacht genoegen dat ik de komende tijd in de late avonduren nog vaak zal laten herleven.


EDITORS' CHOICE