REVIEW

The Cinematic Orchestra - Live At The Royal Albert Hall

Jan de Jeu | 20 november 2008

Sommige bands presteren het best in een studio. Anderen lijken in een live optreden pas goed tot hun recht te komen. Nu wil ik niet beweren dat de albums van The Cinematic Orchestra slecht zijn, integendeel, maar in een live situatie groeien de leden als het ware boven zichzelf uit.

The Cinematic Orchestra - Live At The Royal Albert HallDat is prachtig te horen op de dubbel lp Live At The Royal Albert Hall waar the Cinematic Orchestra op 2 november 2007 een concert geeft. Voor de gelegenheid heeft bandleider Jason Swinscoe de band uitgebreid met de 24 leden van The Heritage Orchestra die naast een omvangrijke blazerssectie violen, viola’s, cello’s en double bass inbrengen. Daardoor krijgen zijn semiklassieke composities bij tijd en wijle welhaast symfonische proporties en wordt het sterk filmische karakter van zijn werk nog sterker benadrukt.

Dat zijn werk uitstekend werkt als soundtrack bewees hij eerder met Man With The Movie Camera. Dit nummer vormt de afsluiter van het concert. Ook opener All That You Give en Flite - beiden afkomstig van het album Everyday - behoren tot het werk dat fans van het eerste uur zullen kennen. De overige negen composities zijn allen afkomstig van het meest recente studioalbum Ma Fleur. De emoties in de jazzy levensliederen van Swinscoe worden vertolkt door de fraaie stemmen van Eska in Child Song, Lou Rhodes (ex Lamb) in Time & Space en Heidi Vogel in All That You Give, Familiar Ground en Breathe. Een prachtig album voor de fans.


EDITORS' CHOICE