REVIEW

Beets Brothers, Lils Mackintosh, Hans Dulfer - A Tribute To Analog

Jan de Jeu | 13 november 2008

Enkele jaren geleden werd ik getroffen door de geluidskwaliteit van van den Hul carbon recordings. Destijds betrof het opnamen die op cd uitgebracht werden maar nu is er een dergelijke opname beschikbaar gekomen op lp met de titel ‘A Tribute To Analog’.

Beets Brothers, Lils Mackintosh, Hans Dulfer - A Tribute To AnalogEen zeer toepasselijke titel want het gehele opnameproces heeft zich afgespeeld in het analoge domein en de prachtige klanksignatuur die ik eerder op de cd’s waarnam, lijkt nu in nog sterkere mate naar voren te komen. Het is een fraaie - door Fritz de With van STS Digital met behulp van van den Hul carbon kabels gemaakte - opname van een aantal jazzgrootheden uit de Nederlandse jazzwereld. Ook het snijden van de plaat is gebeurd door een Nederlandse meester op dit gebied; Maarten de Boer.

Hans Dulfer, Beets Brothers en Lils Mackintosh vertolken zeven standards uit het Great American Songbook die iedere muziekliefhebber kent. Geopend wordt met ‘Body and Soul’ en geeindigd wordt met ‘How high the moon’. Mooi om te horen is het verschil tussen de beide saxofonisten. Dulfer speelt op zijn kenmerkende staccato wijze terwijl Alexander Beets veel zwoeler klinkt. Met het eerste nummer van kant twee, ‘A Foggy Day’, komt Lils in beeld. Haar stem is prachtig gevangen in de live ambiance van de opname.

Het artwork – onder andere samengesteld uit foto’s van een opvallend ontspannen ogende Aalt Jouk van den Hul en een element van zijn hand - herinnert aan de hoezen van een groot platenlabel van weleer; Bluenote. Voor de vinyldraaier die niet alleen van mainstream jazz houdt maar daarnaast tevens de kwaliteiten van zijn installatie volledig tot uitdrukking wil laten komen een absolute aanrader.


EDITORS' CHOICE