REVIEW

Royal Concertgebouw Orchestra – Horizon 1 (Premières 2007)

Jan Luijsterburg | 15 oktober 2008

Het Concertgebouworkest is vooral beroemd om de uitvoeringstraditie van het grote romantische repertoir, maar vindt het ook belangrijk om vooruit te kijken. Mooi dat de mogelijkheden van het in eigen beheer uitbrengen van concertopnamen nu ook benut worden voor nieuwe composities. Op dit eerste deel van een nieuwe reeks staan er vier, waarvan drie in opdracht van het orkest gecomponeerd.

Royal Concertgebouw Orchestra – Horizon 1 (Premières 2007)Het album opent en sluit met een Duitse componist. Moritz Eggert is een buitengewoon veelzijdig kunstenaar.

Muzikaal bestaan er voor hem geen grenzen, wat zich in het naar een schilderij van David Hockney vernoemde Number 9 VI: A Bigger Splash uit in een lappendeken waarin jazz, pop en veel Stravinsky op een aantrekkelijke manier verweven worden.

De ritmiek van Stravinsky, en dan met name de dolmakende finale van de Sacre, is ook een belangrijke referentie in Theatrum Bestiarum van Detlev Glanert.

Veel citaten, waaronder een strijkkwartet van Sjostakovistj dat aan het eind heel stil onder lagen van hermetisch geweld tevoorschijn schuift. Glanert is een leerling van Hans Werner Henze, en deelt diens gevoel voor dramatiek.

De Engelsman Colin Matthews hanteert een iets meer gematigde moderne stijl. Bijzonder aan zijn compositie Turning Point is het grote verschil tussen de eerste en tweede helft. Na een hermetisch en heftig begin gebruikt Matthews hetzelfde melodische matiaal voor een verstild vervolg, dat aan minimal music doet denken.

In LIED van Theo Verbeij vertolkt de trombone van Jörgen van Rijen de rol van zangstem. Hij onttrekt een indrukwekkend scala aan emoties aan zijn instrument in dit bijzondere, sfeerrijke stuk.

Of er toekomstige klassiekers tussen zitten zal de tijd moeten leren, maar het Concertgebouworkest laat hier onder leiding van Markus Stenz horen dat het loont om je niet te beperken tot bekend repertoir. Er wordt geweldig gespeeld, en de uiterst dynamische opnamen klinken fantastisch. Een boeiende uitgave.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 77:42
Moritz Eggert – Number 9 VI: a bigger splash (2006/2007)
Colin Matthews – Turning Point (2006)
Theo Verbeij – LIED for trombone and orchestra (2007)
Detlev Glanert – Theatrum Bestiarum (2004-2005, revised 2006)
Royal Concertgebouw Orchestra o.l.v. Markus Stenz
Hybride SACD: 5.0 surround en stereo
Label: RCO-live  
Distributie: Codaex 


EDITORS' CHOICE