REVIEWWadia

Wadia 170 iTransport

Jan de Jeu | 09 oktober 2008 | Fotografie Jan de Jeu | Wadia

iPods. Overal kom ik ze tegen. Op straat, in de supermarkt, in de sportschool, noem maar op. Soms lijkt het wel of mensen alleen nog maar het huis uitgaan met de karakteristieke witte knopjes in de oren. Zelfs in mijn eigen woning zijn twee exemplaren te vinden. Ook al is dat dan niet vanwege de optimale kwaliteit van het gepresenteerde geluidsbeeld. De eerste is de iPod Shuffle die ik mijn vrouw cadeau gedaan heb. Omdat hij zo’n handig formaat heeft en met zijn clip zo eenvoudig aan haar trainingsjack bevestigd kan worden.De tweede is de iPod Nano die ik uitsluitend gebruik in het incidentele geval dat ik ter recensie een apparaat aangeboden krijg dat uitgerust is met een usb poort of met een iPod docking station. Verreweg de meeste tijd brengt het populaire spelertje echter werkeloos door op mijn bureau. Daar ligt het voornamelijk stof te verzamelen en er zal een klein wonder moeten geschieden om daar verandering in te brengen.  


Wadia Digital

Wanneer er één fabrikant in staat moet worden geacht om dit te bewerkstelligen dan is het deze. We schrijven 1988 wanneer enkele van de 3M Company in Minneapolis afkomstige ingenieurs besluiten om hun ervaring in geavanceerd onderzoek en ontwikkeling van digitale telecommunicatie in te zetten bij het creeren van digitale audio producten op het hoogste niveau. Ze richten Wadia Digital op en zorgen met hun eerste product, de Wadia 2000 Decoding Computer, voor een absolute sensatie die de wereld van high-end audio blijvend verandert.

In de daarop volgende jaren blijft Wadia één van de belangrijkste innovatieve fabrikanten van digitale audio apparatuur. Met een productaanbod dat niet alleen klankmatig maar ook prijstechnisch op het hoogste niveau ligt. Tijdens de CES 2008 de introductie van het Wadia 170 iTransport. Ook nu weer is Wadia trendsetter door als eerste een iPod dock aan te bieden dat de digitale informatie onttrekt aan de iPod nog voordat deze informatie de interne DAC van de iPod bereikt. Niet uitzonderlijk dus. Totdat naar het prijskaartje gekeken wordt. Dat is voor een Wadia product op z’n zachtst gezegd opmerkelijk en ongekend laag; 399 euro. Ja, u leest het goed. Ik ben geen cijfertje(s) vergeten.


Wadia 170 iTransport

Het iPod dock arriveert in een doos die voor mijn gevoel wat aan de grote kant is voor het apparaat dat slechts 1,1 kilo zwaar is en 6,86 cm hoog en zowel 20,32 cm breed als diep is. Tot ik me bedenk dat Wadia zich met dit component niet uitsluitend richt op de gemiddelde audiofiel of liefhebber van high-end audio. Dit dock is ontwikkeld voor een doelgroep die veel breder is, namelijk de gebruiker van de iPod. En die groep is zeer divers en groot. Logisch dus dat zich in de doos niet alleen het uit grijs aluminium vervaardigde  onderwerp van deze test, maar ook de noodzakelijke accessoires bevinden.Allereerst is daar het netsnoer met de AC adaptor die aangesloten kan worden op zowel 110 als 240 Volt. Daarnaast is er een digitale coaxiale kabel waarmee een digitaal muzieksignaal vanaf de S/PDIF digitale uitgang van de 170 iTransport naar een externe DAC overgebracht kan worden. Verder zijn er nog een minimalistisch uitgevoerde remote control en een aantal iPod adapters bijgesloten teneinde het dock toegankelijk te maken in combinatie met (vrijwel) alle iPod modellen.

Bij een Wadia product zijn mijn verwachtingen als vanzelfsprekend immer hooggespannen. Toch dwing ik mezelf om deze verwachtingen naar beneden bij te stellen. Deze allernieuwste Wadia spruit is tenslotte ontworpen om te worden toegevoegd aan een Apple product dat weliswaar in meerdere variaties verkrijgbaar is maar dat nooit meer kost dan enkele honderden euro’s. Het doel was dan ook om deze Wadia prijsmatig in dezelfde klasse in te delen. En dan moeten er uiteraard concessies gedaan worden. Op zich is daar niets mis mee mits deze doorgevoerd worden op een wijze die de klank buiten schot laat. Dat de ontwerpers van Wadia daarin uitstekend geslaagd zijn kunt u verderop in het luistergedeelte lezen. Waar is dan wel op bezuinigd zult u zich afvragen.


EDITORS' CHOICE