REVIEW

The Year My Parents Went on Vacation

Jan Luijsterburg | 18 september 2008

Het jaar waar de titel naar verwijst is 1970, toen Brazilie voor de derde keer wereldkampioen voetbal werd terwijl het land leed aan de onderdrukking door een totalitair rechts regime. De paradoxale gevoelens die dit oproept bij minderheidsgroepen die het toch al niet gemakkelijk hebben vormen de achtergrond in een aangenaam voortkabbelende film van voormalig kinderfilmmaker Cao Hamburger.

The Year My Parents Went on VacationDe twaalfjarige Mauro wordt bij zijn opa afgezet omdat zijn alternatief ogende ouders plotseling op vakantie gaan. Vakantie is een eufemisme voor onderduiken voor de dictatuur. Bij de voetbalfinale zullen ze terug zijn. "En vergeet het niet, we zijn op vakantie," zijn de afscheidswoorden op de stoep bij grootvader. Blijkt de goede man net overleden. Terwijl het land helemaal in de ban is van het voetballen staat Mauro er alleen voor in Bom Retiro, de multiculturele joodse wijk van São Paulo. Mauro vindt onderdak bij een buurman, krijgt contact met de kinderen in de buurt en ontdekt geleidelijk in wat voor een wereld hij leeft en waarom zijn ouders weg zijn.

Door de werkelijkheid te tonen vanuit het perspectief van het jongetje blijft de film licht van toon, met ruimte voor humor èn voor de legendarische doelpunten van Pele. Het is een film die de kijker voor zich inneemt en behaagt. De film won dan ook tal van publieksprijzen op filmfestivals. Nadeel is wel dat de thematiek, die eerder aanleiding is voor boosheid over het onrecht in de wereld, wel erg soft behandeld wordt, waardoor je als kijker niet echt geraakt wordt.Er wordt uitstekend geacteerd, met name ook door de kinderen, en de film ziet er ook op DVD heel fraai uit. In het bijgeleverde interview met de regisseur komt deze over als een integer, persoonlijk betrokken vakman, wat de lichte wrevel over de enigszins glossy, gemakzuchtige stijl afzwakt.


Aanvullende informatie:
Brazilie, 2007, Portugees en Jiddisch gesproken
Speelduur: 99 minuten
Regie: Cao Hamburger
Met: Germano Haiut, Michel Joelsas, Caio Blat, Daniela Piepszyk
Extra: interview met regisseur Cao Hamburger, 14 minuten
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-film 
Website: http://www.sefuerondevacaciones.es


EDITORS' CHOICE