REVIEW

Respiro


Jan Luijsterburg | 21 augustus 2008

Respiro van Emanuele Crialese speelt zich af op het eilandje Lampedusa. Dit zuidelijkste puntje van Italie, dichter bij Tunesie dan bij Sicilie, ziet er ruig en schilderachtig uit. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan: het leven is er wreed, de mentaliteit bekrompen. Geen plek voor een emotionele, impulsieve vrouw die zich niet wil laten knechten.

RespiroGrazia is niet het type dat zich ergens voor schaamt of zich door sociale normen laat leiden. Ze knuffelt haar kinderen liever dan dat ze ze gewoon een mep verkoopt, en als het strand er lekker uit ziet doet ze haar kleren uit en gaat zwemmen. Haar kinderen zien de bui wel hangen en proberen moeder op het rechte pad te houden. Topless zwemmen of aan boord stappen bij vreemde mannen geeft praatjes, en dat is slecht voor de status van manlief tegenover zijn vrienden.

De beklemmende sfeer brengt Grazia tot een razernij die de gemeenschap alleen maar sterkt in de conclusie dat er een steekje bij haar los zit. Ze moet maar in behandeling bij een specialist in nota bene Milaan, zowat het andere eind van de wereld. Geholpen door haar oudste zoon en oogappel duikt ze onder in een onvindbare grot, verborgen in de rotsige kust.

Respiro betovert door de lyrische visuele stijl, waarin veel aandacht geschonken wordt aan de elementen, mooie muziek en door de authenticiteit van de acteurs. Voor het grootste deel werden die gewoon op het eiland gevonden. Door heel dicht bij de eigen levensstijl te blijven zien de personages, en vooral de vele kleine immer ruziende machomannetjes, er volstrekt natuurlijk uit. Alleen hoofdrolspeelster Valeria Golino is een professioneel actrice, wat meteen ook accentueert dat ze anders is dan de anderen.

De DVD heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en bevat naast de film een tweetal interessante extra’s die echt iets toevoegen aan de film. Het zijn een mooi gemaakte impressie over het productieproces en een boeiend interview met regisseur en scenarioschrijver Emanuele Crialese.


Aanvullende informatie:
Italie/Frankrijk, 2001
Speelduur: 88 minuten
Regie en scenario: Emanuele Crialese
Productie: Dominic Process
Camera: Fabio Zamarion
Montage: Didier Ranz
Art direction: Stéphane Zito
Muziek: Andrea Guerra, John Surman
Met: Valeria Golino, Francesco Casisa, Vincenzo Amato, Veronica D`Agostino, Filippo Pucillo
Extra’s: making of, interview
Beeld: 16:9 anamorf, extra’s 4:3
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Homescreen 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »