REVIEW

Igor Stravinsky L oiseau de feu et Le sacre du printemps

Jan Luijsterburg | 17 juli 2008

Er zijn al oneindig veel opnamen van de Vuurvogel (compleet of in suitevorm) en de Sacre verkrijgbaar, maar het Concertgebouworkest maakte er in haar lange geschiedenis slechts enkele. Geen overbodige luxe dus om de uitvoeringen die Mariss Jansons afgelopen jaren dirigeerde op te nemen in de RCO Live reeks, temeer daar er een eigen visie op deze niet kapot te krijgen stukken in doorklinkt en ze ook nog eens fantastisch klinken.

Igor Stravinsky - L`oiseau de feu / Le sacre du printempsCollega Jan de Jeu heeft onlangs naar aanleiding van een heruitgave van oude opnamen van Antal Dorati overtuigend duidelijk gemaakt waarom de balletmuziek van Igor Stravinski zo essentieel is. Dit zijn klassiekers die nooit vervelen en ook bij mij in tal van uitvoeringen in de kast staan.

Voor de Vuurvogel werd gekozen voor de tweede orkestsuite, uit 1919, voor een relatief kleine bezetting.

Stravinski stelde in 1911 en 1945 nog twee andere suites samen uit het veel langere ballet. Jansons legt veel intensiteit in de muziek, door de schoonheid van allerlei details in het werk bloot te leggen. Daarbij wordt de sprookjesachtige sfeer sterk benadrukt. De evenwichtige maar sterk bevlogen aanpak sluit eerder aan bij de laatromantiek dan bij de droge, mathematische aanpak waarmee Stravinski ook vaak geassocieerd wordt.

De Sacre is natuurlijk pure power, oerkrachten in klanken gevat. Een uitzinnig feest voor de fameuze blazersgroep van het orkest, met het zwaar koper in een glansrol. Een bijzonder levendige, warmbloedige uitvoering, waarin de klank zelfs in de luidste passages mooi en transparant blijft. Alle details en kleurschakeringen zijn goed te volgen. Dat maakt deze bijzonder fraai opgenomen uitvoering tot een extra enerverende belevenis. De zachte passages heb ik wel eens wat impressionistischer gehoord – een aspect dat in de Vuurvogel juist benadrukt wordt, maar dat is een keuze.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 55:27
Hybride SACD: 5.0 surround en stereo CD.
Igor Stravinski: L`oiseau de feu (suite 1919); Le sacre du printemps.
Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons.
RCO Live 
Distributie: Codaex 


EDITORS' CHOICE