Mordaunt Short Avant 914i

Als recensent loop je het risico bepaalde zaken als normaal te beschouwen. Eén van die dingen is de prijs van producten. Zonder met de ogen te knipperen durf ik een cd-speler van 1000, - euro of een set speakers van 2500, - euro betaalbaar te noemen. Echter het gros van de mensen in mijn directe omgeving besteedt bedragen van deze orde aan een complete set of weet zelfs nog voor minder geld te slagen.

Het is daarom goed weer eens met beide benen op de grond gezet te worden en te luisteren of het ook voor minder kan. Kandidaat hiervoor is een set Mordaunt Short Avant 914i vloerstaande luidsprekers. Met een adviesprijs van 219 euro per stuk mogen deze met recht als betaalbaar gekenschetst worden. Nu is Mordaunt Short niet de eerste de beste. Hun speakers worden met de regelmaat van de klok zeer gunstig beoordeeld met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Zelf heb ik in het verleden al twee keer kennis mogen maken met monitor speakers van het Engelse merk, beide keren met uitstekend resultaat. De verwachtingen over deze vloerstaande 914i zijn dan ook hooggespannen.


Avant 914i

Op de verpakking is ieder geval niet bezuinigd, de speakers zitten keurig verpakt. De meegeleverde voetjes en spikes zitten apart verpakt, evenals de handleiding. Slechts een kruiskop schroevendraaier is nodig om de speakers speelklaar op te stellen. Noodzakelijk om de al eerder genoemde kunststof voetjes onder de kast te bevestigen. De voetjes vallen in de breedte buiten de kast en zorgen dat de speakers stabiel staan. In de voetjes kunnen vervolgens de spikes geschroefd worden, waarmee de speaker optimaal ontkoppeld is van de vloer. Gebruik bij een houten of laminaatvloer wel een muntje of speciaal onderzetplaatje om de vloer niet te beschadigen!

De 914i is een vloerstaande luidspreker met bescheiden buitenmaten. De hoogte is 86 centimeter, de breedte is 18 centimeter en diep zijn de speakers 27 centimeter. Aan de achterzijde is de 914i voorzien van een kleine basreflexpoort. Mede hierdoor zou de laagweergave, volgens opgave van de fabrikant, door moeten lopen tot 39Hz. Waarschijnlijk is dit optimistisch gesteld en zullen de speakers in de praktijk wat minder diep gaan. Om de speakers aan te sluiten op een versterker is voorzien in een set bi-wire terminals. Het betreft nog steeds de fraai ogende, gedeeltelijk in kunststof uitgevoerde, exemplaren die ik ook op de vorige serie aantrof. Als minpunt geldt het ietwat lastige vastdraaien bij aansluiten van de luidsprekerkabels.Een stukje verder naar beneden zit een plastic dop, die verwijderd kan worden om het onderste gedeelte van de kast te vullen met een dempend materiaal. Denk aan zilverzand of loodkorrels. Behoorlijk uniek in deze prijsklasse. Het cross-over filter is volledig geïsoleerd in kast geplaatst om interferentie en vervorming te voorkomen. Ook nieuw, en gelukkig wel zichtbaar, is de mid/laag luidsprekerunit. Het betreft de laatste generatie aluminium CPC driver, met een doorsnede van 165mm. De nieuwe conus kent een groter afstraalvlak en is in staat grotere versterker vermogens te verwerken. Voor de weergave van het hoog is de beproefde 25mm aluminium dome tweeter ingezet. Mordaunt Short zweert bij metal dome in plaats van soft dome omdat deze, volgens de fabrikant, minder opbreekverschijnselen vertoont op hoge volumes. Om de speakers te kunnen gebruiken in de buurt van een beeldbuis zijn ze magnetisch afgeschermd. Naast zwarte afwerking zijn de speakers leverbaar in de kleur Honey Maple en Calvados.


EDITORS' CHOICE