REVIEW

Santana - Santana


Jan de Jeu | 19 juni 2008

‘Supernatural’ mag dan misschien het meest succesvolle album zijn uit de carrière van Carlos Santana, het succesverhaal van deze rockband die zo veel blues met een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes in zich verenigde is begonnen met het uit 1969 daterende debuutalbum ‘Santana’.

Santana - SantanaMet daarop de originele bezetting die tezamen in totaal drie albums maakten. Naast de gitaarvirtuoos bestond die uit bassist Dave Brown, drummer Mike Shrieve, toetsenist Gregg Rolie en de beide voor de unieke sound van de band zo belangrijke percussionisten Mike Carrabello en José Chepito Areas.

Hun legendarische optreden tijdens het Woodstock festival katapulteerde deze groep rechtstreeks naar de top van de hitlijsten met nummers als ‘Evil Ways’ en ‘Soul Sacrifice’. Songs die nog mooier klinken na mastering op het door Tim de Paravicini ontworpen Gain 2 Ultra Analog System van Mobile Fidelity Sound Lab.

Het orgel/gitaar duel dat Gregg en Carlos uitvechten in openingsnummer ‘Waiting’ heeft gewonnen aan zeggingskracht en klinkt vuriger en venijniger dan op de originele persing. De ruwe energie die typerend is voor de eerste drie Santana albums komt door deze op 180 gram vinyl geperste nieuwe mastering nog sterker naar voren en weet de luisteraar te boeien tot aan de laatste tonen van het explosieve ‘Soul Sacrifice’ waarmee de B kant eindigt.

Santana klinkt als nooit tevoren.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »