REVIEW

Angela Hewitt – Bach Performance on the Piano

Jan Luijsterburg | 12 juni 2008
De Canadese pianiste Angela Hewitt is er van overtuigd dat je Bach eigenlijk beter op een moderne piano kunt spelen dan op een klavecimbel. Waarom, en hoe het dan moet, legt ze uit in een in zeven hoofdstukken onderverdeeld college van twee en een half uur, de stof illustrerend aan de piano. Een tweede DVD bevat een live recital.

Angela Hewitt – Bach Performance on the PianoMet een brede lach en opengesperde ogen lijkt Hewitt me onwezenlijk aan te staren, maar de pupillen gaan onafgebroken horizontaal op en neer. Het duurde even voor ik door deze onhandige autocue techniek heen kon kijken en de woorden doorkwamen. Ze bleken een boeiend verhaal te vormen over tal van aspecten van het pianospelen, toegespitst op Bach. Frasering, toonvorming, articulatie, vingerzettingen, pedaalgebruik, dynamiek en ornamentatie zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Hewitt laat duidelijk horen hoe het volgens haar wel en hoe niet moet, waarbij tal van Bach werken, die ze trouwens allemaal al eens opnam voor Hyperion in een veelbejubelde reeks, als illustratie dienen. In de tweede Gambasonate wordt ze daarbij geassisteerd door cellist Daniel Müller-Schott.

De Lecture is opgenomen in de fabriek waar de Fazioli piano’s gebouwd worden, het Recital in het auditorium van dezelfde Italiaanse firma. Het concert bestaat uit de vierde Partita BWV828, het Italiaanse Concert BWV971, en de Chromatische Fantasie en Fuga BWV903. Prachtig spel, met een rijke, volle klank, waarbij de sobere beelden van de pianiste eigenlijk alleen toegevoegde waarde bieden als de krachtige vingers getoond worden waar al die prachtige muziek mee tot klinken gebracht wordt.

Een mooie dubbel-DVD voor iedereen die wat meer wil weten over het spelen van Bach op de piano.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 148 + 62 minuten
Beeld: 16:9 anamorf, ondertiteld in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Chinees, Japans en Russisch
Geluid: Lecture DD 2.0, Recital DTS en DD 5.1.
Label: Hyperion 
Distributie: Codaex 

EDITORS' CHOICE