REVIEW

Timesbold - Ill Seen Ill Sung

Jan Luijsterburg | 29 mei 2008

Jason Merritt brengt zijn teksten onder twee namen naar buiten: sober als Whip, muzikaal breder aangekleed met de band Timesbold. Daarbij wordt een karrenvracht aan vooral folkloristische instrumenten ingezet, met als gevolg een zeer afwisselend album, dat nu eens rammelt als Tom Waits, en dan weer als verfijnde kamermuziek uitwaaiert.

Het kostte heel wat luisterbeurten om het mooie album Eye EyeĀ van alweer vier jaar geleden uit de herinnering te verdrijven, maar inmiddels ben ik overtuigd van de kwaliteiten van het nieuwe album. Het begint stevig met Old Hannah en Any Lethal Storm, om daarna flink gas terug te nemen. Veel ijl snarenwerk, onder (heel veel) meer op banjo, harp en slidegitaar, en daaroverheen de immer vals zingende zaag en het ongecontroleerde, geitachtige vibrato van Merritt. De veelal schitterende arrangementen voorkomen dat die stem gaat vervelen. De melancholieke en filosofisch getinte teksten gaan vaak over muziek en bevatten ook veel woordgrapjes en zelfspot, te beginnen bij de albumtitel. Ze zijn het meelezen meer dan waard. De boodschap wordt mooi samengevat in een citaat van de Zwitserse schrijver Robert Walser: Thereā€™s something missing when I donā€™t hear music, and when I do, then thereā€™s really something missing.

Typisch dat deze tegendraadse combinatie van folk, blues en country, noem het Americana, met teksten vol literaire verwijzingen, in het thuisland slechts minimaal verspreid wordt. Het piepkleine Tin Drum labeltje lijkt nauwelijks bereik te hebben; bijna alles wat je op internet leest over deze band komt uit Belgie en Nederland. We kunnen ons vereerd voelen met dezeĀ hartstikke mooie CD.
Aanvullende informatie:

13 tracks, speelduur 45:12
Label: Zeal www.zealrecords.com
Distributie: de Konkurrent: www.konkurrent.nl
Website: http://www.timesbold.net/


EDITORS' CHOICE