REVIEW

Talking Guitars

Jan Luijsterburg | 29 mei 2008
Flip Scipio is een Nederlandse gitaarbouwer en restaurateur, kind aan huis bij de inmiddels oudere generatie Amerikaanse singer songwriters, waaronder Paul Simon, Jackson Browne, David Lindley en Carly Simon. Ook is hij leverancier bij Keith Richard van de firma Rolling Stones. In een aangenaam voortkabbelende documentaire van Claire Pijman zien we deze en andere grootheden Scipio’s kunstwerkjes tot leven brengen.

Allen - alleen bij Richards komt Scipio slechts tot bij de personeelsleden - blazen de loftrompet, maar Scipio blijft de bescheidenheid zelve. Hij is primair een ambachtsman, gedreven door liefde voor het materiaal (hout) en de muziek. Relaxt maar uiterst precies maakt hij zijn gitaren of repareert hij historische exemplaren.

Dit is geen film die zoekt naar diepe motieven of verklaringen voor obsessie of succes. We mogen gewoon meekijken in een bijzonder leven. Claire Pijman weet met succes de indruk te wekken dat de camera niet opgemerkt werd door de aanwezigen. Muzikanten praten liever over hun gereedschap dan dat ze voor de zoveelste keer plichtmatig hetzelfde promotiepraatje afdraaien, dus dat levert een mooi inkijkje. En nog veel liever spelen ze een stukje.

Zo vakkundig als Scipio zijn gitaren maakt, is ook de film in elkaar gezet. Er werd maar liefst zeven jaar aan deze documentaire gewerkt. Het resultaat is vooral een must voor liefhebbers van de genoemde, in de jaren 70 beroemd geworden artiesten. Een indruk kun je krijgen via de trailer op www.talkingguitars.com.
Aanvullende informatie:
Nederland, 2007
Speelduur: 73 minuten
Regie en camera: Marie-Claire Pijman
Productie: Stichting Docu Shot www.docushot.nl 
Montage: Danniel Danniel
Geluid: Ludo Keeris, Mike Primmer, Rik Meier
Met: Flip Scipio, Jackson Browne, David Lindley, Paul Simon, Carly Simon, Ben Taylor, Henk Boonstra
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby digital 2.0
Label: Cinema Delicatessen
Distributie: De Filmfreak


EDITORS' CHOICE