REVIEW

Alicia Keys - As I Am

Jan de Jeu | 29 mei 2008
Wanneer je op je achtentwintigste al twee Billboard Awards, drie Soul Train Awards en vijf Grammy Awards op je naam hebt staan dan beteken je iets in het wereldje van Soul, Pop en R&B. Op 13 november bracht Alicia Keys haar derde studio album ‘As I Am’ uit. Momenteel draai ik met enige regelmaat de op twee rode vinyl schijven uitgebrachte versie.

Alicia Keys - As I AmNu verwacht iedereen dat ik ga schrijven dat ik het lichtgewicht rood vinyl graag in wil ruilen voor zwaar zwart vinyl maar dat laat ik in dit geval achterwege. Ik denk namelijk niet dat daarmee de klank zou verbeteren.

Zowel ‘As I Am’ als de eerste daarvan afkomstige single ‘No One’ hebben daarvoor namelijk onvoldoende audiofiele kwaliteiten. Niet zo raar natuurlijk want deze dubbel lp is bestemd voor het MTV publiek en dat geeft er over het algemeen niet zo veel om dat het beeld van ‘No One’ een diepte heeft die de dikte van de lp nauwelijks overtreft. Hen gaat het om de optimale mix van zangstijlen die zo kenmerkend is voor deze in Manhattan geboren dame en op dat gebied scoort zij weer maximaal.

Daarbij in één nummer - ‘Lesson Learned’ - geholpen door John Mayer. Up tempo nummers als ‘Wreckless Love’ en ‘Teenage Love Affair’ - waarin de krachtige, tegenwoordig wat ruwer klinkende stem prachtig tot zijn recht komt - worden afgewisseld met soulballads waardoor het beste Keys album tot nu toe ook na langere tijd blijft boeien.


EDITORS' CHOICE