REVIEW

Throw Me The Statue - Moonbeams

Jan Luijsterburg | 15 mei 2008

Huisvlijt uit muziekstad Seattle. Scott Reitherman heeft zich een maffe band(?)naam aangemeten, en presenteert een indie Alle Dertien Goed Soundmix album, waarbij je je bij ieder nummer afvraagt waar je dit ook al weer eerder gehoord hebt. Eigen composities allemaal hoor, maar geen waar je originaliteitprijzen mee wint. Daar staat tegenover dat ze wel allemaal ontzettend aanstekelijk en leuk zijn, waardoor het een genot is dit album te beluisteren.

Throw me the Statue - MoonbeamsWant wie herkennen we zoal in de bonte verzameling lo-fi / indie stijlcitaten. Heel duidelijk in ieder geval Guided By Voices, Pavement, Pinback, My Morning Jacket, Liz Phair, Ramones, The Microphones, Adam Green, Lullaby for the Working Classes (het glockenspiel!) en een heleboel bandjes waarvan me de naam verdorie niet te binnen wil schieten. En ieder ander hoort vast weer andere gelijkenissen. Hoe verschillend de nummers onderling ook zijn, ze hebben wel met elkaar gemeen dat de melodielijnen meteen pakken.

Dat Reitherman een beetje een neppert is blijkt ook wel uit de hoes. Ziet er uit als slordig knip en plakwerk, zoals dat in het genre gebruikelijk is, maar de foto op de voorkant is wel een werk van de Noorse kunstfotografe Heidi Johansen, en geen eigen vakantiekiekje (let op de grote teen op de voorgrond). Ook zijn er tekeningen in het hoesontwerp verwerkt van lofi held Daniel Johnson. Over standbeelden gesproken.

Reitherman heeft een voorkeur voor goedkope keyboardgeluiden, maar anders dan de lofi connotaties zouden doen verwachten heeft het album een uitstekende geluidskwaliteit. Iets dat er ook toe bijdraagt dat de liedjes vaak toegankelijker klinken dan de geciteerde originals. Hoogtepunten noemen heeft weinig zin, maar voor mij springt het energieke, met veel blazers volgestopte Groundswell er wel uit. En het melancholieke slotnummer, The Happiest Man on this Plane. Heerlijk album voor wie kan leven met een beetje muzikaal ‘proletarisch winkelen’.


Aanvullende informatie:
13 tracks, speelduur 50:15
Label: Secretly Canadian 
Distributie: de Konkurrent 
MySpace: http://www.myspace.com/throwmethestatue


EDITORS' CHOICE