REVIEW

Bartók - The Wooden Prince

Jan Luijsterburg | 15 mei 2008

Marin Alsop, de enige dirigent van wereldtop-symfonieorkesten van het vrouwelijke geslacht, werkt met haar orkest uit het Britse Bournemouth aan een fraaie reeks uitgaven van de muziektheaterwerken van Béla Bartók bij Naxos. Na Hertog Blauwbaards Burcht en De Miraculeuze Mandarijn is nu de balletmuziek van De Houten Prins verschenen, het stuk dat in 1917 de doorbraak van Bartók betekende in het concertleven van Boedapest.

Bartók - The Wooden PrinceDe Houten Prins is de verbeelding van een sprookje van Béla Balázs, ook de schrijver van het libretto van de opera Hertog Blauwbaards Burcht, over een prins die een houten duplicaat van zichzelf maakt om de aandacht van een prinses te trekken. Bartók (1881-1945) schreef deze muziek bij dit verhaal nadat de uitvoering van zijn opera niet te regelen bleek. Hij hoopte dat een combinatie van de twee werken gemakkelijker te programmeren zou zijn in de plaatselijke opera. Uiteindelijk kwam de uitvoering van De Houten Prins tot stand door de tomeloze inzet van de jonge dirigent Egisto Tango. Hij bedong veel repetitietijd voor het technich moeilijke stuk, en de première werd een groot succes.

Het stuk eist van al Bartóks werken de grootste instrumentale bezetting, en is ondanks de complexiteit gemakkelijker toegankelijk dan veel van zijn meer bekend gebleven werken. Een verklaring voor zowel het succes als het feit dat het stuk uiteindelijk als wat gewoontjes te boek is komen te staat. Ook Bartók zelf vond het bij nader inzien wat bleek afstak bij Stravinski`s vergelijkbare Petroesjka, dat uit dezelfde tijd stamt.

De Houten Prins, bestaande uit zeven dansen, verbonden door muzikale intermezzi, vertelt een romantisch liefdesverhaal met mystieke kanten die prachtig gestalte krijgen in de muziek. Hoewel de compositie de scherpe kantjes van ander werk van de componist mist, wordt dit volledig gecompenseerd door de uitstekende uitvoering van die niet vaak gehoorde werk. Alsop bereikt een mooi evenwicht tussen robuuste kracht en helderheid, zonder dat dit ten koste gaat van sfeer en magie. Laat u niet misleiden door de goedkope uitstraling (cover en prijs) van de Naxos uitgaven: dit is een topuitvoering, en daarbij nog mooi opgenomen ook.


Aanvullende informatie:
14 tracks, speelduur 53:38
Bournemouth Symphony Orchestra o.l.v. Marin Alsop
Label: Naxos 
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE