REVIEW

Ben Webster - Atmosphere for Lovers and Thieves

Jan de Jeu | 17 april 2008

Ben Webster is met zijn brede toon en door veel lucht gekenmerkte manier van aanblazen een tenor saxofonist die onmiddellijk herkenbaar is. Zijn carrière omspant meerdere decennia waarbij hij in het laatste deel in Europa, onder andere in Amsterdam, woonde en veel optrad en opnam in zowel Nederland als Denemarken.

Ben Webster - Atmosphere for Lovers and ThievesUit die laatste periode is Atmosphere for Lovers And Thieves één van mijn onbetwiste favorieten.
Hij is verspreid over vier dagen opgenomen in september 1965 in de Metronome Studios in Copenhagen en Ben bewijst voor de zoveelste maal zijn onbetwiste superioriteit op het terrein van de verdroomde, introspectieve ballads.

Op het merendeel van de acht songs wordt hij bijgestaan door Kenny Drew op piano, Alex Riel op drums en de onvolprezen Niels-Henning Orsted Pederson op bas.
Met hen speelt hij het romantische My Romance en de stukken met wat meer swing Easy To Love en Autumn Leaves.

In het openingsnummer - Ellington’s Blue Light - is de begeleiding van samenstelling veranderd en klinken onder andere de trompet van Arnved Meyer, de trombone van John Darville en Ole Kongsted’s tenorsax in combinatie met Ben. Dit nummer is meteen ook de beste track met een magistrale Webster en prachtig spel van trombonist Darville.

Een fraai door Sean Magee in de Abbey Road Studios voor Pure Pleasure Records opnieuw gemasterde re-issue opnieuw uitgebracht op een fraaie 180 gram persing van Pallas. Een must voor de Webster fan.


EDITORS' CHOICE