REVIEWNeat

Neat Motive Two

Kilian Bakker | 07 februari 2008 | Neat

Het Britse bedrijf Neat Acoustics Ltd. werd in 1989 opgericht door Bob Surgeoner die reeds decennia (sinds eind jaren `60) zowel gitaar als Double Bass speelt. Paul Ryder versterkte het ontwerpteam in 2006 en is een ervaren opnametechnicus, gitarist en songwriter. Muziek, zowel opgenomen als live gespeeld staat hoog in het vaandel bij deze heren.

Neat Acoustics is gevestigd in de historische kasteelstad Durham wat in de prachtige Teesdale regio ligt en alle Neat weergevers worden daar eigenhandig ontworpen en gebouwd. Men gebruikt bij Neat sinds jaar en dag Naim elektronica voor de ontwikkeling en demonstratie van hun producten. Het is daarom begrijpelijk dat Latham Audio voor Neat koos als hun nieuwe luidsprekerleverancier. De meest roemruchte Neat klassieker is de Petite minimonitor die met zijn LS 3/5a-achtige vormgeving en dynamische weergave Neat als luidsprekerspecialist op de audiofiele kaart zette. De concurrentie van andere puur Britse luidsprekerfabrikanten was toen groter dan nu, wat betekent dat Neat des te hoger moest scoren om een plaats tussen de oudere en soms zelfs legendarische collega`s te verwerven. Het feit dat Neat nog steeds bestaat en meer geliefd is dan ooit, spreekt boekdelen. Neat heeft momenteel vier productlijnen, te weten: Motive, Momentum, Classic (waar de Petite nog deel van uitmaakt) en de Ultimatum Series. De Motive lijn is een vrij jonge productlijn met een Centre Channel weergever, een compacte standstaander en twee slanke vloerstaanders waarvan de Motive 2 de kleinste is.


Motive 2

De Motive 2`s werden ingespeeld afgeleverd door de importeur. De kwaliteit van de verpakking kan hier niet worden omschreven gezien ze `naakt` uit de auto van Latham Audio kwamen maar wel kan worden vermeld dat ze per paar worden verpakt en dat alles er op wijst dat die verpakking goed doordacht zal zijn. De Motive 2`s ogen opvallend strak en tijdloos en het moet gezegd dat ze in de `Black Oak` uitvoering van het recensiepaar even deden denken aan Naim`s vroegere IBL weergever. Black Oak is overigens nieuw bij Neat Acoustics en deze uitvoering wordt op aanvraag van Latham Audio geleverd. De Motive 2 is een 2-weg basreflex ontwerp met een `flared` baspoort aan de onderzijde van de klankkast. De slanke kasten leunen licht achterover op hun voetplaten die aan de randen van verschillende ingefreesde facetten zijn voorzien. De klankkasten zijn rondom gefineerd en er zijn in de baffle kleine, bescheiden noppen aangebracht voor de bevestiging van de meegeleverde frontjes. De hoogfrequent-unit komt uit de stal van Focal en heeft een geïnverteerde titanium dome met een vlakke schuimrubber surround en een overbemeten magneet voor een hogere gevoeligheid en een verbeterd dynamisch gedrag, aldus de fabrikant. Deze `NMT` unit is gemodificeerd en voorzien van een schuimafdekking over de frontplaat met het Neat-logo daarin afgedrukt. Nice touch!

De mid/laag unit die speciaal voor Neat wordt gemaakt heeft een conus van geperst en gecoat papier met een ge├»nverteerde stofkap. Deze unit is ondanks zijn bescheiden formaat met maar liefst 6 bouten bevestigd. Aan de achterzijde bevinden zich de ver uit elkaar geplaatste en vergulde bi-wire aansluitingen. De groot uitgevallen montageplaat is ook met 6 bouten bevestigd; het geheel is goed geconstrueerd. Het wisselfilter is minimalistisch van opzet en opgebouwd uit hoogwaardige componenten. Het frequentiebereik loopt van 35 Hertz tot 30 kiloHertz en de gevoeligheid resulteert in een geluidsdruk van 85 dB bij 1 watt. De nominale impedantie is 8 Ohm en de afmetingen tellen 76,5 bij 16 bij 20 (hxbxd). De Motive 2 weegt 11 kilo per stuk en is standaard leverbaar in Black Oak, Maple, Natural Oak, Cherry en Rosenut.            


EDITORS' CHOICE