REVIEWB&W

Platenspeler van de HEMA

Max Delissen | 24 januari 2008 | B&W

Merk: HEMA
Type: Automatic
Soort: Platenspeler


Algemene beschrijving

Voor iets minder dan 60 euro kan men zich tegenwoordig al de eigenaar noemen van een heuse Platenspeler. Een snaaraangedreven volautomaat met ingebouwde phonoversterker. Gekocht bij een groot, landelijk opererend warenhuis, waar 1/3 van de Nederlandse mannen hun ondergoed schijnt te kopen, en waar de beroemdste rookworst van het land vandaan komt.Product bespreking

Branchevervaging kom je in zowat alle soorten winkels tegen. Op zich is daar niks mis mee. Onder het motto `vrijheid van handel` koopt iedereen wel eens een CD`tje bij een bekende drogisterijketen. Handig, goedkoop, en vaak gewoon goed van kwaliteit. Op het moment echter dat gespecialiseerde producten opduiken bij warenhuizen die zich eigenlijk nergens in specialiseren, dan kan het een ander verhaal worden.

Zo kochten wij een tijdje geleden een heuse platenspeler bij de HEMA. Voor ongeveer 60 euro. Een snaaraangedreven volautomaat met ingebouwde phonoversterker, zodat hij rechtstreeks op een vrije lijningang van de versterker kan worden aangesloten. De vraag "kan dat wel?" is in dit geval niet zozeer praktisch, als wel filosofisch. Want iedereen die serieus met HiFi bezig is weet dat platenspelers tot de categorie van gevoelige apparatuur behoren, die een zorgvuldige instelling nodig hebben om tot optimale prestaties te komen.

Deze platenspeler is ongetwijfeld gemaakt in China. Dat kan niet anders voor dat geld. Het staat er overigens niet op. De kunststof kast van het apparaat is ongeveer 35 centimeter breed, en komt uit een spuitgiet-mal. De zilvergrijze afwerking is overigens keurig. Vier rubberen voetjes zorgen ervoor dat het apparaat niet kan schuiven tijdens het bedienen. De stofkap sluit goed, en is voorzien van een veermechanisme dat ervoor zorgt dat hij niet met een klap kan dichtvallen. De bedieningsknoppen voor snelheid, start, stop en armlift zitten op het front, en zijn te bedienen zonder de stofkap te openen. Alleen de knop waarmee de diameter van de plaat kan worden gekozen zit naast het plateau. Die feature is handig voor een volautomaat, omdat er ook 30-centimeter platen zijn die op 45 toeren gedraaid moeten worden.

De armlift werkt een beetje gevoelloos, maar de naald zakt met voldoende vertraging in de groef. De arm zelf is gemaakt van kunststof en verchroomd metaal, en niet voorzien van wat voor instellingsmogelijkheid dan ook. Naaldkracht, dwarsdrukcompensatie...het zit er allemaal niet op. Het element is vast in de headshell gemonteerd, en kan niet vervangen worden. Ook het naaldje zit vast. Als dat versleten is (of door een onhandige beweging sneuvelt) is het einde oefening. Het enige dat dan overblijft is een nieuwe gang naar de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam om een nieuwe te kopen. Doet me een beetje denken aan het aanschaffen van een nieuwe auto omdat het asbakje vol is, hoewel we het dan natuurlijk over heel andere bedragen hebben.


MERK

EDITORS' CHOICE