REVIEWJamo

Jamo i300 iPod Dock


Redactie HiFi.nl | 24 januari 2008 | Jamo

Merk: Jamo
Type: i300
Soort: iPod docking station


Algemene beschrijving

Het Jamo i300 iPod docking station bestaat uit een aktief subwoofer/satellietsysteem met daaraan een multifunctioneel dockingstation. Alles draait bij dit systeem om eenvoud in gebruiksgemak. Het bleek inderdaad een schoolvoorbeeld van een plug & play systeem te zijn, met een verrassend groot geluid.

Product bespreking

Jamo begeeft zich al enige tijd op de markt voor hoogwaardige iPod docking stations. Met het i300 sub/satellietsysteem hebben ze een nu een troef in handen die er niet alleen erg fraai uitziet, maar ook nog eens verrassend goed klinkt. En dat voor een prijs van slechts 399,95 euro. Geen wonder dat de internationale pers kwistig met vijfsterrenrecensies strooit.

Het eerste dat opvalt als de doos wordt geopend is dat het relatief hoge gewicht van dit setje toch echt wordt veroorzaakt door de compacte subwoofer en de twee satellietluidsprekers. De bouwkwaliteit is voorbeeldig, en het witte hooglans kunststof dat de behuizing omhult geeft het geheel een frisse en strakke uitstraling. Qua uiterlijk valt de i300 zeker in de categorie hebbedingen.

De kleine A-102 satellieten hebben een afgeronde achterkant, en een naar binnen gebogen frontje, wat zowel futuristisch als stijlvol oogt. De bescheiden afmeting van een dikke 9 centimeter in het vierkant zorgt ervoor dat ze moeiteloos overal te plaatsen zijn. Er zit een slim weggewerkt muurbeugeltje bij waarmee de satellieten aan de wand bevestigd kunnen worden. Een schroefpunt voor een slank voetje voor vloerplaatsing otbreekt, maar die toepassing zal toch niet vaak gekozen worden.

De subwoofer is precies 25 centimeter in het vierkant, en voorzien van een 150 watt klasse "D" versterker voor de interne 6,5 inch basluidspreker, en een 2x75 watt klasse "D" versterker voor de satellieten, hetgeen echt ruimschoots voldoende is. De bouwkwaliteit is vrij zwaar, zeker als je bedenkt dat de klasse "D" versterkers relatief klein en licht zijn. Dat belooft dus een stabiele laagweergave. De verticaal geplaatste, langgerekte basreflexopening is voorzien van een keurig afgeronde uitstroomopening, en is groot genoeg van diameter om poortruis effectief tegen te gaan.

De meegeleverde luidsprekerkabels zijn ruim vier meter lang, zodat ze voldoende ver uit elkaar geplaatst kunnen worden. De luidsprekeraansluiting achterop de satellieten is een klemsysteem dat erg gemakkelijk werkt. Door een slimmigheidje met schuivende knopjes in plaats van het gebruikelijke indruksysteem is dit met één hand te bedienen, zodat met de andere hand de kabel in het gaatje kan worden gestoken. De luidsprekeraansluitingen achter op de subwoofer zijn het traditionele duw/klem systeem.

Het dockingstation is met een drie meter lange kabel op de sub aan te sluiten, zodat er meer dan voldoende plaatsingsmogelijkheden ontstaan, en is voorzien een grote draaiknop en twee drukknopjes voor de bediening van volume en klankbalans. Boven op het dockingstation zit uiteraard de aansluitstekker voor de iPod. Er worden zeven kunststof adapters meegeleverd, zodat vrijwel alle modellen iPod (behalve de alleroudste generatie) probleemloos kunnen worden geplaatst.

Achterop het dockingstation zit overigens een extra 3,5 mm. stereo audio-input, die voor externe geluidsbronnen gebruikt kan worden. Zoals zo`n eerste-generatie iPod, of een andere mp3 speler. Op de sub zit een tweede extra input, waar bijvoorbeeld permanent de computer op kan worden aangesloten. Zodra de iPod in de dockingstation wordt geplaatst schakelt de i300 automatisch over op weergave via de iPod. Dat is een slimme feature, want op die manier voorkom je het steeds wisselen van kabeltjes.

MERK

EDITORS' CHOICE