REVIEW

Steely Dan - Aja

Jan de Jeu | 17 januari 2008

Het mooiste werk van Steely Dan, de groep van Donald Fagen en Walter Becker, stamt mijns inziens uit de tweede helft van de zeventiger jaren. De periode waarin het tweetal het musiceren voornamelijk overlaat aan sessiemuzikanten teneinde zelf meer met het schrijven en produceren bezig te kunnen zijn.

Het eerste album uit deze periode is ‘ The Royal Scam’, een plaat die, mede door de aanwezigheid van Larry Carlton, sterk gitaargericht is. Het laatste album, vlak voordat het tweetal voor langere tijd uit elkaar gaat, is het prachtige ‘Gaucho’. Daar tussenin bevindt zich echter de in mijn oren sterkste schijf van The Dan; ‘Aja’. Hier nemen de jazz invloeden, die op voorgaande albums al te horen zijn, pas echt de overhand. Niet in de laatste plaats door de medewerking van Larry Carlton, Lee Ritenour, Steve Gadd, Chuck Rainy en niet te vergeten de man die de magistrale saxofoonsolo van het titelnummer voor zijn rekening neemt; Wayne Shorter. Sinds kort is de door Roger Nichols gemaakte opname beschikbaar op een 180 gram lp van Cisco en dankzij de sublieme mastering van Kevin Gray en Robert Pincus van AcousTech klinkt deze re-issue vele malen beter dan het toch al goed op de plaat gezette origineel. De prachtige gelaagde melodieen en harmonieen, de arrangementen; alles klinkt alsof het strakgetrokken is. Helderder, dynamischer en meer gedetailleerd. Re-issues op 180 gram zijn over het algemeen vrij kostbaar en ik kan dan ook lang niet altijd zeggen dat er sprake is van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

In dit geval zeg ik dat echter zonder enig voorbehoud. Een superbe re-issue van een meesterlijk album en klankmatig niet te overtreffen. Hoort derhalve in de platenkast te staan van iedereen die over een mooie analoge bron beschikt.


EDITORS' CHOICE