REVIEW

Trio Mediaeval - Folk Songs

Jan Luijsterburg | 27 december 2007

Na drie albums waarop met oude religieuze muziek gecombineerd werd met hedendaagse composities, duikt het vocale Trio Mediaeval in haar eigen Scandinavische roots. Bij optredens werd er altijd wel een Noorse volksmelodie gezongen, maar nu dus een album gewijd aan de folkloristische traditie van dit prachtige land.

Trio Mediaeval - Folk SongsDe oude vocale traditie heeft veel bijzonder intense muziek voortgebracht, die hier in volle glorie wordt gepresenteerd. De zangers zijn letterlijk met deze klanken opgegroeid, want in Noorwegen is nog sprake van een levende muzikale traditie, die een basis vormt voor de vele andere muzikale genres die er bedreven worden (als jazz, pop, dance en metal).

Trio Mediaeval, opgericht in 1997, is een stel frisse jonge vrouwen die de energie van de traditionele oude muziek pal in het moderne leven planten. Hieraan is niets oubolligs aan, en zweverige new-age is hier ook zeker niet aan de orde.

Nieuwe arrangementen en de eigen manier van zingen van de drie zangeressen geven een persoonlijke invulling aan de muziek, zoals dat met herinterpretaties hoort. Spannend, toegankelijk en vreselijk mooi.

Deze muziek, afkomstig uit verschillende delen van Noorwegen, heeft een enorme rijkdom aan kleuren en emoties, en hanteert tal van vocale en ritmische technieken. De sfeer gaat van sereen religieus tot aards, van ballade tot dans. De stemmen worden in een aantal liederen aangevuld met percussie en mondharp van Birger Mistereggen, ook volgens traditioneel gebruik.

Trio Mediaeval - Folk Songs

Het klooster van het Oostenrijkse St. Gerold, waar ECM-baas Manfred Eicher deze CD hoogstpersoonlijk opnam, heeft een schitterende akoestiek. Naast foto’s en een toelichting bevat het fraai uitgevoerde boekje alle teksten, inclusief een vertaling in het Engels. Kunt u ook nog volgen wat er allemaal gezongen wordt. Prachtige CD.


Aanvullende informatie:
20 tracks, speelduur 61:43
Label: ECM New Series 
Distributie: Challenge 
Website: www.triomediaeval.no


EDITORS' CHOICE