REVIEW

Fleetwood Mac - The Pious Bird Of Good Omen


Jan de Jeu | 13 december 2007

Wanneer er tegenwoordig over de groep Fleetwood Mac gesproken wordt dan heeft men het eigenlijk altijd over de popgroep Fleetwood Mac uit de Amerikaanse periode. Met als één van de grootste hits de kraker ‘Go Your Own Way’.

Fleetwood Mac - The Pious Bird Of Good OmenIn die Amerikaanse groep zitten dan nog slechts twee van de oprichters van deze in aanleg Britse bluesband en wel de beide mannen die al die jaren niet alleen de ritmesectie vormden maar tevens hun achternamen leenden voor de naam van de groep; drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie.

Samen met Peter Green, net als zij afkomstig uit John Mayell’s Bluesbrakers - de groep die in de zomer van 1967 uit elkaar viel - zijn zij verantwoordelijk voor het oprichten van de groep. Hun in 1969 uitgebrachte lp ‘The Pious Bird Of Good Omen’ is in feite een verzamelaar met daarop nummers afkomstig van hun eerste twee lp’s.

Op deze plaat enkele songs die gedurende lange tijd de hitlijsten aanvoerden en daarbij in die periode zelfs de Beatles achter zich lieten. Kant één opent met de cover versie van Little Willie John’s ‘Need Your Love So Bad’. Met de prachtige fluwelen strijkers en de zo kenmerkende bluesy gitaar sound. Het eerste nummer van kant twee is zo mogelijk nog bekender; ‘Albatross’ over de trotse vogel die ook de hoes siert. Het direct daaropvolgende ‘Black Magic Woman’ werd later weliswaar in de uitvoering van Santana nog bekender maar ook dit origineel is zeer de moeite waard.

Mijn eigen exemplaar was inmiddels dermate gehavend dat ik persoonlijk erg blij ben met de re-issue op 180 gram vinyl die nu uitgebracht is door Speakers Corner Records. Niet in de laatste plaats omdat ook de klankkwaliteit ten opzichte van de originele persing verbeterd is.

EDITORS' CHOICE