REVIEW

Corey Harris- Zion Crossroads

Leo Wubbolt | 06 december 2007

Corey Harris heeft het hart op de goede plek. Als Afro Amerikaan heeft hij studies gemaakt van de roots van zijn eigen ras en die van zijn vaderland [ Woody Guthrie ].Hij reisde naar Mali en Kameroen, toerde de wereld over voor optredens op jazz en blues festivals[ o.a. North Sea], studeerde af in een degree, gaf Franse les in Louisiana en maakt muziek vanuit zijn soul en die van zijn voorvaderen.

Corey Harris- Zion CrossroadsHij is te horen in de bekroonde documentaire over de Blues van Martin Scorcese. Na jarenlang blues en roots muziek op kwaliteitslabels als Rounder en Alligator te hebben uitgegeven is daar nu zijn eerste reggae project.

Voor de uitgave van Zion Crossroads kwam Harris terecht op het Telarc label. Van Telarc weten de kenners dat de opname kwaliteit prioriteit nummer één is. Sinds 1977 heeft Telarc een team van specialisten in dienst voor de zo best mogelijke weergave op compact disc.
Zij waren één van de eersten die zich opnamen met de 20-bit analoog naar digitaal converter en gebruikten de 24-bit techniek sinds 1996.

Recente uitgaven van Telarc zijn meest SACD’s, in twee of meerkanaals uitvoeringen. Oorspronkelijk gaf het label alleen klassieke titels uit, maar in de loop der jaren kwamen daar jazz, blues, cross-over en pop/ rock bij.
Nu dus ook reggae en het was een logische stap om producer Michael Goldwasser in te huren van Easy Star Records; een puur op reggae gericht productieteam voor de beste resultaten. State-of-the-art studio Greenwood leverde Jeff Romano, zie hier de succes formule voor een cd die klinkt als een klok.

Vanaf het eerste nummer ‘Arc of the covenant’ klinkt de zorg die aan de opname is besteed door. De trombone, de poly-ritmische klanken van de percussionisten, de gortdroge pompende bas, alles valt op zijn plaats in deze authentiek klinkende opname. In stem, timbre en tekst laat Harris zijn liefde voor de roots reggae blijken op integere wijze. Tot zover klopt werkelijk alles bij deze uitgave behalve……..dat de liedjes van Corey Harris een braafheid uitstralen, van een politieke correctheid; ze zijn zo kleurloos; dat de saaiheid eraf druipt. Geen spanning, veel te netjes, geen emotie; reggae zonder ballen en daarmee een klinisch product dat de essentie van muziek mist. Het neemt niet weg dat aan de opname genoeg plezier te beleven is, het is aan de luisteraar om te beoordelen waarvoor hij kiest.


Aanvullende informatie:
Telarc CD-83656 [disc made in USA]
www.telarc.com


EDITORS' CHOICE