REVIEW

The Turtle Creek Chorale - Serenade

Jan de Jeu | 29 november 2007

Bij het woord serenade krijg ik als vanzelf een beeld van een jongeling die staand onder een balkon zijn onbereikbare geliefde toezingt. Het is dan ook even wennen aan de HDCD ‘Serenade’ waarop het meer dan 200 leden tellende Amerikaanse mannenkoor The Turtle Creek Chorale in totaal zestien uiteenlopende muziekstukken ten gehore brengt.

The Turtle Creek Chorale - SerenadeVooral wanneer het dan gaat om het bekende uit Franz Schubert’s Schwanengesang afkomstige ‘Ständchen’. Maar wanneer ik eenmaal in staat ben om het beeld van 250 zich in een klein tuintje verdringende mannen los te laten en me volledig over kan geven aan de samensmeltende en tegelijkertijd losstaande sonore stemmen, krijgt ook deze uitvoering zijn eigen bijzondere waarde, tot uitdrukking komend in het kippenvel op mijn armen.

Net als bij eerdere opnamen van dit ensemble - zoals die van Rutter’s Requiem - het geval was, is ook nu recording engineer Prof. Keith O. Johnson er weer in geslaagd om de ambiance - van Meyerson Symphony Center, Dallas, Texas - in zijn opname voor Reference Recordings te vangen.

Het maakt de uitvoering tot een prachtig gebeuren. Ongeacht of het nu Giulio Caccini’s ‘Dona Nobis Pacem’, Ennio Morricone’s ‘Nella Fantasia’ of Johannes Brahms’ ‘Abendständchen’ betreft. Voorwaarde is wel dat u kunt accepteren dat, met name de klassieke stukken, op Amerikaanse en dus niet-puristische wijze gepresenteerd worden.


EDITORS' CHOICE