REVIEWHegel

Hegel H1 Mk4 & CDP2A

Het in Oslo, Noorwegen gesitueerde Hegel werd in 1990 opgericht door Bent Holter, muzikant en ingenieur. Hegel maakt bij het ontwerp van elk nieuw apparaat zoveel mogelijk gebruik van zelf ontwikkelde technologie omdat dan de beoogde resultaten dichter kunnen worden benaderd, aldus Holter.

Ben Bouwde zijn eerste versterker in 1977 en speelde zowel gitaar in een rock-band als klarinet in een symphonie orkest. In die periode bouwde hij al de benodigde apparatuur voor zijn elektrsche gitaar zoals versterkers, luidsprekers en de mixing console. Terwijl hij aan de Technische Universiteit van Noorwegen studeerde was hij tevens actief als opnametechnicus voor Live concerten. Daarnaast was hij een tijd werkzaam voor de Norwegian Broadcast Corporation (NBC).

Hegel H1 Mk4 & CDP2A

Hij was met name ontevreden over de weergave van Jazz combo`s en daarom begon hij met de ontwikkeling van betere apparatuur zodat die muziek met een hogere resolutie en een groter dynamisch bereik kon worden weergegeven. Dit onderstreept nogmaals Holters benadering van het zelf ontwerpen in plaats van standaard technologie aanpassen. Zo wordt alle electronica die in de Hegel CD-spelers wordt toegepast geheel in Torshov ontworpen.

Hegel koopt het CD-loopwerk en een lademechanisme in, maar maakt een eigen servo-circuit zodat het geheel naadloos op elkaar aansluit. Ook de versterkers zijn rond een eigen, gepatenteerd circuit ontworpen wat Sound Engine heet en als taak: "dynamic, real-time removal of distortion" heeft. Dit systeem maakt in plaats van locale tegenkoppeling gebruik van locale feed-forward correctie per `gain-stage` zodat vervorming wordt aangepakt waar het ontstaat.

Hegel apparatuur is onderhand zeer geliefd bij een aantal prominente namen in de opnamewereld, zoals Jan Erik Kongshaug die opnames heeft gemaakt voor ECM en Kirkelig Kulturverksted. De export van Hegel producten begon pas in 1998 maar ondanks het feit dat dit merk 17 jaar bestaat en zich al 9 jaar op internationale shows laat zien is het in Nederland nog geen erg bekende audiofabrikant. Hifinesse wil daar verandering in brengen en heeft Hegel daarom onlangs in haar pakket opgenomen.

MERK

EDITORS' CHOICE