REVIEW

Otesánek (Little Otik)

Jan Luijsterburg | 04 oktober 2007

Geef de Tsjechische surrealist Jan Svankmajer een simpel sprookje en voor je het weet heb je een fantastische horrorfilm van dik twee uur. Kwestie van een beetje veel fantasie. Een echtpaar kan geen kinderen krijgen. Dat is voor de vrouw een waar trauma. Als de man de tuin omspit valt zijn oog op een boomstronk die wel wat van een baby weg heeft. Dat ding had hij beter niet aan zijn vrouw kunnen geven.

OtesánekHet komt namelijk tot leven, waarschijnlijk door de mateloze liefde van de moeder. Vader komt voor hetzelfde dilemma te staan als Dr. Frankenstein. De omgeving, de collega’s van de man en de buren in het portaal, leeft op gepaste afstand vol argwaan mee. Het meest betrokken is een buurmeisje, dat versnipperd door de film heen het sprookje voorleest, geïllustreerd door Svankmajers hoekige animaties. Het meisje weet hoe het verhaal zal verlopen, maar toch gaat zij de vraatzuchtige Otik verzorgen als de boel helemaal uit de hand gelopen is. Otik’s eetlust is namelijk niet bij te benen, en dat betekent dat er mensen verdwijnen. De wolf van Roodkapje is er een kleine jongen bij.

De vormgeving doet in niets denken aan die van reguliere horrorfilms, maar Otesánek is er niet minder eng door. In dezelfde combinatie van live action en stop motion animatie als in Conspirators of Pleasure schetst Svankmajer een beeld van een kille, afstandelijke wereld.
De regisseur is niet voor niets een landgenoot van Kafka.

Waar in de vorige film fetisjistische lusten centraal stonden, draait hier alles om eten. Vooral in het gezin van het buurmeisje zijn de tafelrituelen zacht gezegd bijzonder te noemen. Smakelijk is anders, maar het ziet er wel geweldig uit.

Otesánek

Eten is ook het onderwerp van de drie korte films die als bonusmateriaal meegeleverd worden. Twee zijn er voorbij voor je er erg in hebt, maar het 17 minuten durende drieluik Food is werkelijk geniaal. Een film om dubbel van te liggen van het lachen, maar tegelijk van te schrikken door de confrontatie met de vervreemding van alledag.


Aanvullende informatie:
Otesánek (Little Otik)
Tsjechie, 2000
Regie en scenario: Jan Svankmajer
Speelduur: 126 minuten
Beeldformaat: 1.33:1
Extra’s: trailer / teaser / rushes / shorts (Flora, Meat Love en Food)
Uitgave: Moskwood  www.moskwood.nl


EDITORS' CHOICE