REVIEWB&W

Heineken speakerkratjes

Dorstlessend of bezopen?

Je kunt de ‘speakerkratjes’ van Heineken niet bepaald onder het kopje highend audio rubriceren. Met een beetje fantasie kun je ze wel smakelijk noemen. En iets voor de liefhebbers. Maar dat komt dan voornamelijk door de zes groene blikjes met goudgeel bier die in dezelfde verpakking te vinden is.

Audioapparatuur die je zonder enige schroom dorstlessend mag noemen. Misschien is het ooit eerder vertoond in een Grolsch ‘vakmanschap is meesterschap’ campagne, maar voor zover wij weten is het een primeur. En kennelijk lust de consument er wel pap van, want we moesten diverse supermarkten langs voor we nog een laatste exemplaar van het Speakerkratjes pakket in de schappen aantroffen. Niet zo raar, want de hebbedingetjes worden voor nog geen tientje aangeboden in combinatie met zes blikken bier.
Naar verluidt zijn er zo’n honderdduizend van uitgeleverd en bij de publiciteitsafdeling van het bierconcern meldt men gevat dat het duidelijk een ‘op is op’ actie betreft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we deze blond schuimende kans als audio- en muziekmedium aangrijpen voor een test. Of misschien moet je hier spreken van een testje. Je hebt het immers over speakertjes van iets meer dan elf centimeter hoog.

Een ding is zeker: hun uiterlijk is voor de liefhebber van gerstenat nauwelijks te overtreffen. Ze ogen inderdaad als een soort miniatuur kratjes, die op hun zijkant overeind zijn gezet. En krijgen vanzelfsprekend een groene kleur mee. Heineken zegt dat de Speakerkratjes zijn bedoeld voor gebruik op een MP3-speler, i-pod of computer. Welke bron je ook kiest, ze zullen de B&W- of pakweg Dynaudio luidsprekers in uw luisterruimte weinig concurrentie aandoen. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van een kleine draagbare radio. Maar dan stereo, want ze worden als setje van twee geleverd. Net als aan de tap kun je op een been niet lopen, uiteindelijk.

In de gebruiksaanwijzing geeft Heineken aan dat de 2 Watt luidsprekers – een passende versterker is overigens ingebouwd – van 200 Hertz tot 20 kiloHertz reiken. Feit is dat er verrassend veel geluid uit de kunststof apparaatjes komt. En daar zit in elk geval zat hoog bij. Ondanks een basreflex poort die onder de ruim twee duim grote glimmende speakerconus in de voorkant is gebouwd, lijkt het meeste ‘laag’ op weg naar de uitgang echter ergens onderweg in een gezellig kroegje verzeild geraakt. Ook als je ze volgens een klassiek luidsprekertrucje met hun rug tegen de wand plaatst. Onder het motto: heerlijk helder…?

Maar dat is natuurlijk wel heel klinisch bekeken. Het scheelt een slok op een borrel als je andersom redeneert. Trek de waarde van zes bier van de pakketprijs af en in de ‘waar voor je geld’ index zijn de Speakerkratjes nauwelijks te kloppen. Om over de uitstraling nog maar te zwijgen. Wat wil je meer voor pakweg drie euro per stuk? Ook al zijn ze in China gemaakt?

MERK

EDITORS' CHOICE