REVIEW

Tied + Tickled Trio – Aelita

Jan Luijsterburg | 16 augustus 2007

Tied + Tickled Trio is de afdeling instrumentale post-rock en jazz met elektronica van het vanuit het Beierse Weilheim opererende bandjescollectief rond de gebroeders Markus en Misha Acher (ook actief in o.a. Notwist en Lali Puna). Op dit zevende album doen geen blazers mee en is de jazz nagenoeg verdwenen. In de plaats daarvan: minimalistische xylofoonpatroontjes, elektronica en sfeervolle dub.

Het gaat er op Aelita dus een stuk minder onstuimig aan toe dan bij de met grote bezetting opgenomen Live DVD A.R.C. Het ‘trio’ bestaat dit keer uit slechts vijf mensen.

Het titelstuk staat in drie korte delen op de CD: het markeert begin, midden en eind van het album. Het is een speeldoosachtig, voornamelijk op glockenspiel (of natuurlijk iets elektronisch dat als zodanig klinkt) gespeeld wijsje waarop heel mechanisch gevarieerd wordt. Doet sterk denken aan Kreidler’s Eve Future.

De vijf langere stukken gaan uit van diezelfde sound, aangevuld met laptopgereutel, de digitale klikjes die een volkomen natuurlijk deel uitmaken van het geheel. Soundscapes, maar nooit zonder melodie. Filmmuziekachtig: heel veel sfeer en boeiende geluiden, in lagen opgestapeld in een breed uitwaaierend dynamisch spectrum. Geleidelijk komen er beats bij, en diepe bassen, en dan gaat het vanzelf swingen. Op zijn Germaans natuurlijk, want het Tied + Tickled Trio past in een rijke traditie, van Can (Holger Czukay!) tot Kraftwerk en Jan Jelinek. Kreidler noemde ik al.

De muziek komt voort uit improvisaties, maar is vervolgens minutieus in een strakke vorm gegoten. Hartstikke interessant en intelligent allemaal, maar als die diepe dubbassen losgaan met echoende drumeffecten kun je evengoed flink met de onderbuik uit het dak. Zwaar tranceverwekkend, van die grooves die altijd door mogen blijven gaan. 


Aanvullende informatie:
8 tracks, speelduur 44:03
Label: Morr www.morrmusic.com
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Website: http://www.tiedandtickledtrio.com/

Uitgave: de Filmfreak www.filmfreaks.nl


EDITORS' CHOICE