REVIEW

Ingram Washington - What A Difference A Day Makes

Jan de Jeu | 09 augustus 2007

Wanneer ik van een echte digital aanhanger als Frits de With van STS Digital een LP ontvang om te recenseren dan moet ik toch even glimlachen. Die glimlach wordt vervolgens een brede grijns wanneer ik eerst de zwarte schijf beluister en vervolgens de CD in mijn luisterruimte laat weerklinken. Who needs digital?

Het is alweer drie jaar geleden dat de derde CD van Ingram Washington, met de titel ‘What A Difference A Day Makes”, in de Byton Studios in Loosdrecht opgenomen werd. Op deze CD, zoals de titel al enigszins verraadt, staan veertien ‘songs from the great American songbook’ van de hand van componisten als Rodgers & Hart en Mercer. Ingram wordt bijgestaan door het trio van pianist Cajan Witmer – die ook voor de arrangementen tekent – dat verder nog bestaat uit bassist Peter Bjørnild en drummer Marcel van Engelen. Daarnaast zijn er nog enkele gasten te horen; tenor saxofonist Olaf Hoeks, de Nieuw-Zeelandse trompet en flugelhorn speler Mike Booth (beter bekend van ‘De Dijk’), mondharmonica virtuoos Hermine Deurloo en violist Arjen de Graaf. Hoewel Ingram in zijn jeugd beïnvloed is door mannen als Nat ‘King’ Cole en Billy Eckstine heeft hij zich sindsdien ontwikkeld tot een zanger met een eigen stijl. Zijn donkere bariton kleurt prachtig bij swingnummers uit de veertiger jaren als ‘I Thought About You’ maar even goed bij een country nummer als ‘You Were Always On My Mind’ dat bekend werd door Willie Nelson. Een enkele song krijgt een onverwachte bewerking zoals bijvoorbeeld bij de versnelde versie van het aloude ‘Autumn Leaves’ – met de violist in de hoofdrol - het geval is. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de romantische  ballads als ‘Unforgettable’. 

Nu is er dan dus een versie op het zwarte goud verkrijgbaar en ook al zijn er daarmee van de veertien songs nog maar elf overgebleven; ik prefereer de LP uitvoering en weet zeker dat er niemand is die dat aan zal vechten. Zowel de door Schoeps microfoons gevangen stem als solo instrumenten klinken in een direct vergelijk op de LP duidelijk beter doortekend,  waarbij de stem fraai vóór de instrumenten staat. De klank is, zoals te verwachten bij een STS opname, te kwalificeren als warm muzikaal. Instrumenten zijn duidelijk aan te wijzen met als enige uitzondering de piano die beeldbreed geplaatst is. Een prachtige door Maarten de Boer fraai gemasterde LP die het verdiend om grote aftrek te vinden. Tenslotte kan Frits de With na het uitbrengen van deze 180 gram vinyl schijf bijna niet anders dan de naam van zijn bedrijf veranderen van STS Digital in STS Analog.

Aanvullende informatie:
Format:  180 gram vinyl LP STS Digital 611179

James Ingram - What a Difference a Day Makes is ook op CD verkrijgbaar via High Fidelity Discs


EDITORS' CHOICE