REVIEW

Natalie Merchant – Tigerlily

Jan Luijsterburg | 02 augustus 2007

Het eerste soloalbum dat Natalie Merchant in 1995 maakte na het ter ziele gaan van de band 10.000 Maniacs kreeg een extra luxe audiofiele Mobile Fidelity behandeling. Een nieuwe mastering van de originele tapes op twee dikke schijven vinyl, die met het oog op nòg beter geluid ook nog eens op 45 toeren afgespeeld moeten worden. Geen verrassingen hier: het klinkt inderdaad wonderschoon.

Merchant is gezegend met een warme stem die weet te ontroeren. Puur natuur, maar totaal niet soft. Ze lijkt vocaal een reïncarnatie van Sandy Denny, en dat geldt zeker niet als bezwaar. Van de elf eigen composities op Tigerlilly maken de folkachtige, melancholiek gestemde ballads de meeste indruk. Die zijn gelukkig in de meerderheid. De enkele wat steviger getoonzette songs, die het album in Amerika veel succes bezorgden, houden de zaak mooi in balans, ook al zijn ze naar mijn smaak soms wat al te degelijk gearrangeerd.

Een album verdelen over vier plaatkanten brengt onvermijdelijk met zich mee dat de individuele nummers meer aandacht krijgen dan het geheel. Zo betrap ik me erop dat ik vaak blijf steken bij kant 2, met daarop de songs River en Carnival. River is een tranentrekker van de eerste orde, een ode aan de jong overleden filmster River Phoenix. Ideaal voor crematies, een nummer waar weinigen het droog bij zullen houden. Het mild groovende Carnival sluit daar prachtig op aan – een geweldig nummer, dat in de fraaie gedetailleerdheid veel baat heeft bij de optimale geluidskwaliteit. Aan het eind gaat de naald meteen terug naar het begin om nog een keer te genieten.

Aan deze gelimiteerde uitgave hangt een stevig prijskaartje, maar daar krijg je dan ook wat voor. De beschreven schijven zijn verpakt in een dikke klaphoes, met bijgevoegd een fraai tekstboekje. Een liefdevol gemaakte re-release van een album dat de aandacht die eraan besteed is meer dan verdient.


Aanvullende informatie:
Label Mobile Fidelity Sound Lab www.mofi.com
Nummer MFSL 2-45008
Website: www.nataliemerchant.com


EDITORS' CHOICE