REVIEW

E.S.T - Tuesday Wonderland


Jan de Jeu | 26 juli 2007

E.S.T. staat - voor wie dat nog niet wist - voor Esbjörn Svensson Trio. Daarmee is meteen duidelijk wie de spil vormt van dit Scandinavische trio. Naast deze begaafde pianist bestaat het driemanschap verder nog uit bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström.

Om maar met de deur in huis te vallen; dit ensemble is één van de meest verfrissende ensembles die ik de laatste jaren in de internationale jazzwereld ben tegengekomen. Misschien wel het meest vanwege de manier waarop de drie heren jazz met pop weten te verenigen. Bij deze mannen is niets te bespeuren van de beperkingen die sommige jazzpuristen zichzelf opleggen. Integendeel; alles kan.

En dat dit heel veel is, hebben zij de afgelopen jaren keer op keer bewezen. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die ik ze aan kan rekenen. De eerste is het gebruik van de vele ‘ö’s in de namen die maken dat ik meer tijd nodig heb bij het op de juiste wijze opmaken van de tekst. ‘Gelökkig’ komt deze letter echter niet voor in de titel van hun CD ‘Tuesday Wonderland’.

Waarmee ik bij het tweede punt aangeland ben. En dat is dat de nieuwe schijf niets toevoegt aan het oeuvre van de formatie dat de ware fan al niet eens eerder gehoord heeft. Daar! Het staat er. Maar ik haast me om daar aan toe te voegen dat dit niet betekent dat deze CD de moeite van het beluisteren niet waard zou zijn. Integendeel! Volgens mij zijn deze heren niet in staat om een plaat te maken die niet van het begin tot het einde boeit. Langzame en snelle nummers wisselen elkaar af, harmonieuze akkoorden verglijden in verwrongen klankstructuren en dat alles met een adembenemende intensiteit en met een onderlinge verbondenheid van de drie solisten die bijna niet van deze wereld is.
Maar hoe kan het ook anders wanneer je al bijna de helft van je leven samenspeelt met je beide kompanen.

Op het moment dat u dit leest is de 2007 versie van het North Sea Jazz Festival waarschijnlijk net achter de rug. Wanneer u daar aanwezig bent geweest is er een kans dat u E.S.T. hebt kunnen bewonderen. In dat geval twijfel ik er niet aan dat u inmiddels ook deze schijf aangeschaft heeft. En wanneer u niet bij dat optreden bent geweest? Dan is dat misschien nog wel een betere reden om dit album aan uw collectie toe te voegen.


Aanvullende informatie:
Format:  CD 9016-2
Label:   ACT

EDITORS' CHOICE