REVIEW

Cello Octet Conjunto Ibérico - Pasión Argentina

Ferd Op de Coul | 26 juli 2007

Aan loftuitingen van de internationale muziekpers en grote musici als Yo- Yo Ma ontbreekt het niet bij het Cello Octet Conjunto Ibérico onder leiding van Elias Ariscuren.

Die faam wordt opnieuw bevestigd door een louter Argentijns concert op de nieuwste cd van dit unieke en veelzijdige ensemble, dat over kameleontische stijleigenschappen blijkt te beschikken.

“Pasion Argentina” is de ondertitel van deze, inmiddels dertiende, cd van dit ensemble. En het moet gezegd: de vonken spatten er soms af, ook in de prachtige vocale bijdragen van de jonge Argentijnse mezzosopraan Elena Gragera, die oa. in Nederland is opgeleid door niemand minder dan Aafje Heynis. Gragera zingt de Milongas-liederen van Piazzolla, de Canciones argentinas van Ginastera en de Canciones populares van Guastavino.

Passie, lyriek, tederheid, nostalgie: het is er allemaal en de 8 cellisten laten die eigenschappen met virtuositeit en briljant samenspel in deze stukken doorklinken. Af en toe zou je een bandoneon en harp als karakteristieke kleurelementen toegevoegd wensen, natuurlijk mèt die acht cellovirtuozen: Robert Putowski, Jeroen den Herder, Esmé de Vries, Ilonka van den Bercken, Lucie Stepanova, Sanne Bijker, Esther Iglegias en Mikolaj Palosz. Vertalingen van de liederen in het booklet.


Aanvullende informatie:
Cello Octet Conjunto Ibérico.
Dirigent: Elias Ariscuren.
Elena Gragera, mezzo-sopraan.
Werken van Astor Piazzolla, Alberto Ginastéra en Carlos Guastavino.
Challenge Classics Records CC72170


EDITORS' CHOICE