REVIEW

McCoy Tyner - Sahara


Jan de Jeu | 02 augustus 2007

Opgenomen in januari 1972 was ‘Sahara’, het eerste album dat McCoy Tyner na een periode bij Blue Note voor Milestone opnam. Ook na ruim dertig jaar klinkt deze door Mobile Fidelity Sound Lab nu op stereo sacd uitgebrachte re-issue van excellente free jazz nog steeds fris en eigentijds.

McCoy Tyner - SaharaDe schijf bevat vijf melodieen waarvan de eerste, het rockende ‘Ebony Queen’, en de vierde, ‘Rebirth’, het best het machtige, drijvende karakter van Mc- Coy Tyner’s pianospel naar voren brengen. In diezelfde nummers is de intens klinkende Sonny Fortune magistraal op respectievelijk sopraan en alt sax. Het meest opvallend is echter het afsluitende, drieentwintig minuten en achtentwintig seconden durende titelnummer ‘Sahara’ waarin de vier musici te horen zijn op instrumenten die zij normaliter niet bespelen.

Zo bespeelt de leider fluit en percussie, de eerder genoemde Fortune (naast sopraan sax) eveneens fluit, bassist Calvin Hill percussie en blaasinstrumenten en drummer Alphonse Mouzon o.a. percussie en eveneens blaasinstrumenten.

Tyner neemt in het dromerige ‘Valley of Life’ een koto - een van origine uit China afkomstig Japanse getokkelde citer - ter hand waarbij hij terzijde gestaan wordt door Sonny Fortune op fluit. Het tweede nummer, ‘A Prayer For My Family’, is een piano solo van de leider en biedt een welkome rust tussen de omringende energierijke selecties.

EDITORS' CHOICE