REVIEW

Perez Prado - Prez


Jan de Jeu | 02 augustus 2007

In de vijftiger jaren was ‘The President’, of kortweg ‘The Prez’, de bijnaam waaronder saxofonist Lester Young bekend stond. In juni 1957 leende de in Cuba geboren arrangeur en bandleider Perez Prado ook wel bekend als ‘The King Of Mambo’ deze titel voor een album dat door RCA uitgebracht werd.

Perez Prado - Prez‘Prez’ is naar alle waarschijnlijkheid een vingerwijzing naar de ambitie van Perez om toe te treden tot de kleine top van de op dat moment bekende bandleiders uit de jazzwereld.
Op de A kant treffen we de bekende Afro Cubaanse volksmuziek met nummers als ‘Cu Cu Rru Cu Cu Paloma’, terwijl de B kant vol staat met jazznummers waarmee de op het podium zeer extraverte bandleider de versies van de beste bigbands uit die periode naar de kroon probeert te steken.

Ook de laatstgenoemde nummers hebben een sterke ‘Latin feel’ door de uitroepen van Prado, de levendige trompetsectie, het overmatig gebruik van conga’s en de in de muziek gemixte Latijnse ritmes.

Dat geldt niet alleen voor de uptempo nummers zoals de mambo versie van ‘Flight Of The Bumblebee’, maar ook voor de langzamere zoals het voorlaatste ‘Come Back To Sorrento’ oftewel ‘Torna a Sorrento’.

Een Speakers Corner Records re-issue van een Living Stereo opname die ook de Latijns-Amerikaans danslustigen onder ons aan zal spreken.

EDITORS' CHOICE