REVIEWB&W Range

Bowers & Wilkins 685

Op het moment dat ik via B&W Nederland een set 685 speakers geleverd krijg moet de complete serie nog officieel geïntroduceerd worden. Ik heb dus een regelrechte primeur in handen.

Een eerste kennismaking met B&W speakers in mijn eigen luisterruimte ongeveer twee jaar geleden leverde positieve ervaringen op. Toen ging het om een set 705N monitors uit de middelste reeks van B&W. De 6-serie is de meest betaalbare range van B&W, binnen deze serie is de 685 monitor bovendien de op één na goedkoopste. Ten tijde van de levering had ik nog geen flauw idee van de prijs van de speakers. Na het uitpakken staan er twee redelijk forse monitor speakers op tafel. Het uiterlijk en de afwerking doen mij vermoeden dat het gaat om speakers die ongeveer 450 euro per stuk moeten kosten, later zal blijken dat deze speakers voor “slechts” 300 euro per stuk van eigenaar verwisselen.

De geheel nieuwe 6 serie werd half mei geïntroduceerd en bestaat uit diverse modellen. Naast de twee monitor speakers zijn er nog twee vloerstaanders en twee centerspeakers beschikbaar. Alles bij elkaar een assortiment dat zowel de stereo- als surround liefhebber kan bedienen. De 685 is een uit de kluiten gewassen monitor, de exacte maten zijn 340x198x331mm. De 685 is niet zomaar een opgewaardeerde versie van een eerdere serie maar een compleet nieuw ontwerp. In de nieuwe serie wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van technologie die tot voor kort voorbehouden was aan de duurdere 800 reeks. Zo is de 25 mm aluminium dome tweeter geplaatst in een behuizing die oorspronkelijk ontwikkeld is voor de baanbrekende Nautilus speakers. Hierdoor kan het afstraalgedrag van de tweeter naar achter toe exact gereguleerd worden. Ook wordt er gebruik gemaakt van Neodymium magneten uit de 800 in plaats van de ceramische magneten uit de vorige serie. Voordeel van het gebruik van deze magneten is het formaat, ze zijn een stuk kleiner, waardoor de tweeter en de woofer dichter bij elkaar in de baffle geplaatst kunnen worden. Hierdoor ontstaat een homogener geluidsbeeld omdat de units samen bijna als een puntbron functioneren.

Op de nieuwe internetsite www.bowers-wilkins.com is een fraaie dwarsdoorsnede te vinden van de tweeter, magneet en buis. Hier naar kijkend snap ik bijna niet dat B&W in staat is de speakers voor 300 euro per stuk in de winkel te zetten. Voor het midden en laag wordt gebruik gemaakt van de zo kenmerkende gele kevlar unit. In de 685 heeft deze unit een doorsnede van 165mm. Door het onregelmatige oppervlak van deze conus ten opzichte van conventionele gladde oppervlakken wordt het ontstaan van staande golven tegen gegaan. Aan de voorzijde is ook nog de baspoort te vinden met de typische B&W golfbal structuur. De structuur zorgt ervoor dat de lucht zonder bijgeluiden door de poort vloeit. Kleine details die er bij elkaar voor zorgen dat de opbouw van het filter simpel kan blijven. Omdat naast de verbeterde prestaties het oog wat wil is de nieuwe reeks in meerdere soorten fineer leverbaar: Black Ash, Light Oak, Red Cherry en Wengé. De geleverde set is uitgevoerd in Light Oak en zal in vele interieurs in te passen zijn. Aan de achterzijde is een dubbele set aansluitterminals te vinden welke alle gangbare stekkers, spades en blanke draad accepteren.

MERK

EDITORS' CHOICE